2 słodkie papryki
4 papryczki chili
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Kolendra 0,5 łyżeczki
Kumin (kmin rzymski) 0,25 łyżeczki
Sól 0,25 łyżeczki
Wykonanie:
Papryki słodkie przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych następnie wędzimy (przecięte na połówki lepiej przechodzą dymem). Papryczki chili wędzimy w całości. Po uwędzeniu ze słodkich papryk zdejmujemy skórkę (można chwilę sparzyć wrzątkiem aby lepiej zeszła). Z chili odcinamy ogonek i wydłubujemy ziarnka (można zostawić jeśli ma ktoś odwagę ale nawet bez ziarek jest odpowiednio ostra). Całość wrzucamy do blendera razem z czosnkiem, oliwą, solą, kolendrą i kuminem i blendujemy. Powstaje gęsty aromatyczny sos doskonały jako dodatek do mięs lub sera
