
Składniki :
Ziemniaki pokrajane w plasterki i krótko obgotowane w osolonej wodzie.
Duża cebula pokrojona w pół krążki
Boczek pokrojony w sporą kostkę
Kiełbasa /użyłem szkolnej z kursu dziczyzna /pokrojona w plasterki
6 jajek
Ser pecorino
Dwa ząbki czosnku
Starte na tarce o drobnych oczkach mrożone chili
Pieprz,sól,czubryca,świeży majeranek i rozmaryn.
Na zimną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy ,dorzucamy kiełbasę i podsmażamy,dorzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy do złotego koloru.
Po podsmażeniu zsuwamy boczek i całą resztę na talerzyk.
Na patelnię wrzucamy podgotowane,odsączone talarki ziemniaków.Dodałem łyżkę smalcu z gęsi.Podsmażamy do zezłocenia ziemniaczków
Dodajemy podsmażone z cebulką wędliny,dodajmy czubrycę,starte chili,pieprz,sól.Dusimy parę minut razem,często mieszając /ostrożnie by nie połamać ziemniaczanych talarków/.Posypujemy startym pecorino.
W miseczce roztrzepujemy jajka,solimy je i pieprzymy.Na patelni formujemy ziemniaczki i zalewamy je jajami.
Smażymy,podważając brzegi i mieszając ostrożnie masę by jaja spłynęły na spód patelni.Po ścięciu spodu zsuwamy na duży półmisek,obracamy i przerzucamy ponownie na patelnię
Posypujemy ziołami,startym pecorino,ewentualnie solą i pieprzem.Dosmażamy kilka minut i przerzucamy na półmisek.
Podajemy z surówkami,jakimś ulubionym sosem.Ja podałem z ogóreczkami autorstwa Marii s.