Peklowanie na "sucho" w próżni
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Peklowanie na "sucho" w próżni
Ostatnio przekonałem się do takiej wersji peklowania. Peklowanie na "sucho", ponieważ można by tu dyskutować o tym. Proces przebiega następująco. Mięso peklujemy mieszanką do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=99&t=27). Dokładnie nacieramy mięso. Dodatkowo szynki, polędwice, karkówkę nastrzykujemy solanką 80g peklosoli / 1 kg mięsa. Pakujemy próżniowo. Peklujemy 4-5 dni. Co dzień masujemy mięso. Po tym czasie przechodzimy do osuszania (wieszam na noc na kijach), następnie osuszanie w wędzarni i wędzenie w temperaturze 50-55 stopni do osiągnięcia koloru. Boczki dodatkowo podpiekam. Szynki, karkówka do parzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- awos
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 lis 2016, 19:55
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Również tak robię a wręcz to chyba ja Grzegorza przekonałem do takiego sposobu peklowania . Ponieważ o wiele mniej zajmuje w lodówce , na pewno nic się w próżni nie zepsuje. Dodam tylko że już peklowałem w ten sposób 14 dni czyli można bardziej rozplanować czas wędzenia . Pozdrawiam
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Grzesiu a czemu ty masz taki durny nick ?
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni
Tapniete z GT-I9500
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Roger pisze:Grzesiu a czemu ty masz taki durny nick ?
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni
Tapniete z GT-I9500
Roger oczywiście to jest Grześ ale nie ten o którym myślisz


[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Upsss sory ... sposób i mieszanka mnie zmyliły
Tapniete z GT-I9500

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Roger bywa
Trzeba bedzie to o jakiś stół na zlocie oprzeć

- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Czy przy 5 dniowym peklowaniu masowanie też jest konieczne ? Trochę czasu to już jest.
A jeśli chcę peklować szynki 48h to stężenie solanki do nastrzyku powinno być większe?
A jeśli chcę peklować szynki 48h to stężenie solanki do nastrzyku powinno być większe?
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Przy 5 dniowym peklowaniu nie masujesz tylko robisz nastrzyk.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- landofcharms83
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 sie 2017, 8:35
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Szynki karkowki nastrzykiwac 80 gr peklosoli na 1 kg miesa. To jest dawka do rozmieszania w jednym litrze? I ile tego wstrtyknac?
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
- tier
- Posty: 771
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Peklowanie na "sucho" w próżni
Solanka 8% 80g/1l lub 10% 100g/1l wody nastrzyk 60ml 
