Pierwszą próbę uznajemy za bardzo udaną. Na pewno danie do powtórzenia

Składniki:
250 g łuskanego słonecznika
2 słoiczki pomidorów w oleju z kaparami nabytych w drodze zakupu w Lidlu poj. słoiczka 285 g netto, zawartości 140g (po dłuższej degustacji albo dołożyłabym jeszcze jeden słoiczek pomidorów albo zmniejszyła słonecznik do 180g

trochę przegotowanej wody
łyżka soku z cytryny
sól, papryka słodka, pieprz cayenne - do smaku
Sposób wykonania:
Słonecznik uprażony na suchej patelni, zblendowany na gładką masę z dodatkiem odrobiny gorącej wody. Jak słonecznik był już zblendowany dodałam słoik pomidorów z kaparami razem z olejem, a z drugiego słoika tylko pomidory i kapary. Zblendowałam całość na gładką masę i jeszcze dodałam trochę gorącej wody, żeby masa nie była mocno ścisła. Dodawałam do smaku sok z cytryny, sól paprykę słodką i pieprz cayenne.
Pasta faktycznie jest pyszna i nie dziwię się, że chłopakom tak smakowała.