Strona 1 z 2

Peklowanie na "sucho" w próżni

: 07 lis 2016, 18:43
autor: Grzegorz Z.
Ostatnio przekonałem się do takiej wersji peklowania. Peklowanie na "sucho", ponieważ można by tu dyskutować o tym. Proces przebiega następująco. Mięso peklujemy mieszanką do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=99&t=27). Dokładnie nacieramy mięso. Dodatkowo szynki, polędwice, karkówkę nastrzykujemy solanką 80g peklosoli / 1 kg mięsa. Pakujemy próżniowo. Peklujemy 4-5 dni. Co dzień masujemy mięso. Po tym czasie przechodzimy do osuszania (wieszam na noc na kijach), następnie osuszanie w wędzarni i wędzenie w temperaturze 50-55 stopni do osiągnięcia koloru. Boczki dodatkowo podpiekam. Szynki, karkówka do parzenia.

DSC_1022.JPG


DSC_1019.JPG

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 11 lis 2016, 16:50
autor: awos
Również tak robię a wręcz to chyba ja Grzegorza przekonałem do takiego sposobu peklowania . Ponieważ o wiele mniej zajmuje w lodówce , na pewno nic się w próżni nie zepsuje. Dodam tylko że już peklowałem w ten sposób 14 dni czyli można bardziej rozplanować czas wędzenia . Pozdrawiam

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 11 lis 2016, 23:09
autor: Roger
Grzesiu a czemu ty masz taki durny nick ?
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 11 lis 2016, 23:18
autor: Ela K.
Roger pisze:Grzesiu a czemu ty masz taki durny nick ?
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni ;)

Tapniete z GT-I9500


Roger oczywiście to jest Grześ ale nie ten o którym myślisz ;) Ten Grześ mieszka na południu Polski :D

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 11 lis 2016, 23:20
autor: Roger
Upsss sory ... sposób i mieszanka mnie zmyliły :(

Tapniete z GT-I9500

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 12 lis 2016, 8:48
autor: Grzegorz Z.
Roger bywa :-) Trzeba bedzie to o jakiś stół na zlocie oprzeć

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 18 kwie 2017, 19:51
autor: Krzysiek
Czy przy 5 dniowym peklowaniu masowanie też jest konieczne ? Trochę czasu to już jest.
A jeśli chcę peklować szynki 48h to stężenie solanki do nastrzyku powinno być większe?

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 18 kwie 2017, 22:53
autor: lesniak
Przy 5 dniowym peklowaniu nie masujesz tylko robisz nastrzyk.

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 04 wrz 2017, 6:28
autor: landofcharms83
Szynki karkowki nastrzykiwac 80 gr peklosoli na 1 kg miesa. To jest dawka do rozmieszania w jednym litrze? I ile tego wstrtyknac?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

: 04 wrz 2017, 20:54
autor: tier
Solanka 8% 80g/1l lub 10% 100g/1l wody nastrzyk 60ml ;)