Strona 1 z 1

Boczek prasowany parzony

: 26 lis 2016, 10:06
autor: Gonzo
Boczek prasowany parzony.
boczek prasowany.jpg

Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis.

Surowce i materiały:
- boczek jak najchudszy ze skórą

- żelatyna,
- pieprz
- listek laurowy
- peklosól
- torebki do pieczenia
- praska

Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg.
Do praski wkładamy torebkę, na dno sypiemy troszkę żelatyny, ze dwa listki laurowe, kładziemy I warstwę boczku skóra do dołu. Posypujemy żelatyną i na to kładziemy II warstwę boczku bez skóry, posypujemy żelatyną. Następnie kładziemy III warstwę boczku skóra do góry. Na wierzch listki laurowe. Pomiędzy warstwy można posypać troszkę pieprzu.
Zawiązujemy, ściskamy w prasce i parzymy 1,45-2h w wodzie o temp. ok 75 stopni.
boczek prasowany1.jpg

boczek prasowany2.jpg

SMACZNEGO :)
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/8424 ... geNumber=4

Re: Boczek prasowany parzony

: 26 lis 2016, 11:57
autor: Ela K.
Piękny wyrób :)