DSC_3989.JPG
Kulinarna fotka dnia
- tier
- Sla100
Re: Kulinarna fotka dnia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
Rozplywajacy sie w ustach Boczus Boczka 
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Dinano
Witaj Sla100.
Mam pytanie: Jak to jest na tym pięknym statku, sam musisz sobie gotować? Takie pyszności pokazujesz i sam to robisz?
Pytam z czystej ciekawości, nawet chciałbym poznać rozkład dnia, chyba z nudów nie "umierasz"? ile trwa Twój czas pracy?
Pozdrawiam z pograniczy Polsko-Czeskiej.
Mam pytanie: Jak to jest na tym pięknym statku, sam musisz sobie gotować? Takie pyszności pokazujesz i sam to robisz?
Pytam z czystej ciekawości, nawet chciałbym poznać rozkład dnia, chyba z nudów nie "umierasz"? ile trwa Twój czas pracy?
- Sla100
Dinano pisze:Witaj Sla100.
Pracuje na statku pasażerskim Queen Elizabeth armatora Cunard i jestem odpowiedzialny za restauracje. Moj tytul w pracy to Maitre D’ Hotel czyli po naszemu Menager restauracji. Restauracja za ktora jestem odpowiedzialny nazywa sie Britannia ma dwa poziomy i 940 miejsc siedzacych. Kolacja serwowana jest na dwie tury zeby wszyscy sie zmiescili pierwsza tura o 6.00 wieczorem i nastepna o 20.30 wieczorem. Kelnerzy ktorych mam 48 no i 48 asystentow kelnera serwuja pierwsza ture nastepnie myja poleruja wszystko zastawiaja stoly ponownie na ture druga.
Z glodu nikt nie umrze napewno jedzenie jest wliczone w cene biletu !!!! Jest sniadanie ,obiad,popoludniowa herbatka,kolacja !!! mamy tez roomservice 24 godziny na dobe no i wielki buffet tez czynny 24 godziny na dobe. Co do menu na kolacje to kolacja zklada sie z czterech dan zaczyna sie od przystawki nastepnie zupa danie glowne no i deser oczywiscie kawa i herbata do deseru wiec jedzenia jest naprawde pod dostatkiem !!!!!!
W Polsce firma Marco Poolo chyba tak sie nazywaja zajmuje sie takimi wycieczkami ceny sa zalezne od standartu kabiny ale z tego co wiem to na Polskie realia 2 tygodnie na statku w mojej kompani w najtanszej kabinie to ok 20 tys zl. Top kabiny to juz cena ok 40tys euro no ale wtedy nawet nie ma menu pasazerowie poprostu mowia co chca i kucharz robi !!!! Jezeli zamowia sobie steka ze slonia to kelner sie tylko zapyta czy zycza sobie panstwo slonia Afrykanskiego czy Indyjskiego
Na statku jest 11 kuchni lacznie z zalogowa i 140 kucharzy odpowiedzialny za wszystkich jest Executive Chef nastepnie :
· Chef de cuisine
· Sous chef
· Snr. Chef de partie
· Chef de partie
· Demi Chef de partie
· Commis de Cousine
Oprocz kuchni na statku mamy rzeznika krory zajmuje sie tylko miesami, mamy Fish room w ktorym sa przygotowywane ryby nastepnie veg prep room gdzie przeprowadzana jest wstepna obrubka warzyw tj; obieranie krojenie szatkowanie itp. Wiec teoretycznie do kuchni wlasciwych trafiaja pol produkty przygotowane do koncowej obrobki termicznej.
Zaczelo sie 16 lat temu
Z wolnym czasem to nie jest tak za kolorowo moj dzien pracy to minimum 10 godzin dziennie wiec nie zawiele wolnego czsu zostaje a jak juz znajdzie sie chwila to teraz od jakiegos czasu spedzam moj wolny czas z wami na forum
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Gonzo
Sla100 pisze:· Chef de cuisine
· Sous chef
· Snr. Chef de partie
· Chef de partie
· Demi Chef de partie
· Commis de Cousine
To też wszystko idzie po kuzyństwie i linii partyjnej
- Dinano
Sylwestrze
Nie wiesz jak Ci dziękuję za tak obszerny opis Twojej pracy. Ja i Moja żona bardzo Ci kibicujemy i byliśmy bardzo ciekawi jak wygląda Twoja praca. Dlatego tak trochę pytań zadaję, Nie, żebym Ci zazdrościł pracy - ja już dawno nie pracowałem i już bym nie "umiał" pracować ale jako pasażer to chętnie.
No niestety, mogę tylko pomarzyć.
Spokojnej pracy!
Nie wiesz jak Ci dziękuję za tak obszerny opis Twojej pracy. Ja i Moja żona bardzo Ci kibicujemy i byliśmy bardzo ciekawi jak wygląda Twoja praca. Dlatego tak trochę pytań zadaję, Nie, żebym Ci zazdrościł pracy - ja już dawno nie pracowałem i już bym nie "umiał" pracować ale jako pasażer to chętnie.
Spokojnej pracy!
- Sla100
Taka kaszana ze az sie morda cieszy
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Dinano
Kaszanka jak kaszanka, ale ta kolekcja młynków.....
- Sla100
To co widac to jedna czwarta kolekcji

Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester