Piwo pszeniczne
: 12 lis 2016, 21:36
Dziś zabutelkowałem pszeniczne #7
2,5 kg słód pszeniczny
1 kg pilzneński
chmiel lubelski 30g
drożdże safbrew s33
Słody wsypane do 14l 64 C - 10 min, 30 min 65 C, 30 min 72 C podgrzane do 75 C i filtracja. Gotowanie 60 min, pierwsza dawka chmielu na początku gotowania, 15g na 10 min przed końcem. Fermentacja burzliwa 7-8 dni, cicha 7 dni, optymalna temp. to ok 20 C niestety u mnie trochę chłodniej było 10-15C przez co piwo nie charakterystycznego posmaku bananów, ale za to ma fajny orzeźwiający smak.
2,5 kg słód pszeniczny
1 kg pilzneński
chmiel lubelski 30g
drożdże safbrew s33
Słody wsypane do 14l 64 C - 10 min, 30 min 65 C, 30 min 72 C podgrzane do 75 C i filtracja. Gotowanie 60 min, pierwsza dawka chmielu na początku gotowania, 15g na 10 min przed końcem. Fermentacja burzliwa 7-8 dni, cicha 7 dni, optymalna temp. to ok 20 C niestety u mnie trochę chłodniej było 10-15C przez co piwo nie charakterystycznego posmaku bananów, ale za to ma fajny orzeźwiający smak.