Strona 1 z 1

Sery "Pilos" styl włoski

: 13 paź 2018, 21:37
autor: Zbój Madej
Nie wiem gdzie, wstawiam tu 8-)

Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója

Solanka:
Woda – 1L
Sól – 8 dag

Wędzone w Borniaku.

Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.
Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.
Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.
Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.
W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.
Temp. osuszania 45-50st.C.
Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.
Temp wędzenia 50-55st.C.
Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły :D
Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

DSC_0103_wm.JPG

Re: Sery "Pilos" styl włoski

: 17 paź 2019, 9:27
autor: Gonzo
Zbóju a po co je moczyć jeszcze w solance ? Czyżby producent niedosolił ? Pytam, bo jak ktoś spożywa bez wędzenia, to chyba w solance nie trzyma przed konsumpcją.

Re: Sery "Pilos" styl włoski

: 30 paź 2019, 22:04
autor: Roger
Hmmm czemu tak... No bo tak... [emoji6]
Niezależnie od chronologii na innym forum chyba pierwszy zacząłem wędzić pilosy typ włoski...
To standardowy biały twaróg ale robiony prawie jak bidna mozzarella... Prawie Krzysiu robi wielką różnicę...
W założeniu miał to być oscypek dla ubogich... wyszło co innego ale prosto i smacznie [emoji16]

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Re: Sery "Pilos" styl włoski

: 31 paź 2019, 13:50
autor: tier
To nie jest twaróg tylko coś w rodzaju ricotty (ser z serwatki) dlatego ma słodki smak i strukturę grudek.