Strona 1 z 1
Prosta kiełbasa słoikowa
: 17 wrz 2017, 11:17
autor: tier
- łopatka 1,5kg peklowane 15gr/1kg 24h
- czosnek 27g
- pieprz świeżo mielony 6g
- majeranek 1,5g
- gorczyca 6g
- skórki wp. po ugotowaniu 65g
- woda 200ml
Mięso pokrojone w drobne kawałki ok 1cm, (skórki zblendowane z czosnkiem na emulsję), dodajemy przyprawy wodę, skórki, wyrabiamy ok 5min pakujemy w słoiki. Sterylizacja 70min. Smacznego!
DSCN6338.JPG
DSCN6347.JPG
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
: 17 wrz 2017, 13:37
autor: Piotruś pan
Smacznie wygląda, ale czy pieprzu 4g/kg to nie za dużo?
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
: 17 wrz 2017, 14:39
autor: Gonzo
Kiedyś kolega z pokoju przywoził w słoiku coś ala mielone bo mięso miało taką konsystencję.Mięsko było smarowne i bardzi mi smakowało. Ja z kolei przywoziłem wędzonki, których miałem już przesyt.Zawsze po naszych powrotach z domu było - machniom ?
I on stawał się posiadaczem jakiejś wędzonki a jak słoika ze smarowną zawartością
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
: 17 wrz 2017, 14:56
autor: tier
Piotruś pan pisze:Smacznie wygląda, ale czy pieprzu 4g/kg to nie za dużo?
Pieprz dla mnie jest nie wyczuwalny.
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
: 17 wrz 2017, 16:07
autor: Piotruś pan
Ano tak, zapomniałem że sambala możesz jeść łyżkami
.
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
: 17 wrz 2017, 18:04
autor: tier
Piotruś, rozumiem że w przepisach daje się max 2-3g ale naprawdę nie jest ostre dodwałem wizualnie i pieprz jest praktycznie nie widoczny ani wyczuwalny.