Strona 1 z 1
Boczek z cebulą
: 15 sie 2017, 11:55
autor: tier
Prosta smaczna konserwa, boczek z cebulą, niebo w gębie
Boczek 1,3kg kroimy w kostkę ok 1-1,5cm i peklujemy dawką 15g/kg, po 24 godz. dodaję 160g drobno posiekanej cebuli, rozgotowane zmielone skórki wp. 70g, woda 150ml, pieprz świeżo mielony. Całość dobrze wyrabiamy i do słoika, sterylizacja w szybkowarze 70 min. Jak widać dodałem 15g peklo. i 150ml wody i mimo to konserwa jest idealnie słona.
Smacznego!
i_DSCN5246.JPG
i_DSCN5247.JPG
i_DSCN5251.JPG
i_DSCN5252.JPG
i_DSCN5257.JPG
i_DSCN5259.JPG
i_DSCN5253.JPG
Re: Boczek z cebulą
: 15 sie 2017, 12:55
autor: tier
Pieprz oczwyiście 4g
Re: Boczek z cebulą
: 15 sie 2017, 15:58
autor: bwie
Przemku bardzo fajna rzecz Będę musiał wypróbować Pozdrawiam
Re: Boczek z cebulą
: 15 sie 2017, 18:12
autor: Sla100
Re: Boczek z cebulą
: 15 sie 2017, 18:27
autor: tier
Sylwek, 70 dni to jeszcze sporo nowych konserw zrobię, do testów czekają już zrobione tuszonka z wołowiny i słoina w 3 smakach