Strona 1 z 1

Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro.

: 27 lip 2017, 8:30
autor: kociołek
Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro

Składniki:

kasza gryczana 6 szklanek
kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
mięsa z ugotowanego korpusu od gęsi
wątroba z gęsi, żołądek z gęsi, skrzydła z gęsi
5 listków laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki soli morskiej
mały słoiczek 200 g. sosu z papryczek ostrych
2 garście majeranku (3 stołowe łyżki)
16 szklanek wywaru z gotowania mięs
2-3 m. jelita grube proste

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 18 szklanek wody, sól oraz wrzucamy porcje rosołowe z gęsi.Podczas gotowania zbieramy szumowiny wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz resztę przypraw. Gotujemy do momentu aż mięsa będą miękkie. W między czasie płuczemy obie kasze. Odlewamy szklankę wywaru i parzymy wątróbkę przez 15 minut. Korpusy i skrzydła obieramy z mięsa,liście laurowe wyrzucamy a do tego wywaru wsypujemy obie kasze i pokrojone drobno mięsko wraz z z drobno pokrojoną wątróbką, sosem z ostrych papryczek chilli i gotujemy do gęstości tak aby kasza była na 80% sparzona. Kończymy parzenie, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę z garnka i mieszamy sparzoną kaszę i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzonym farszem napełniamy jelita. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 80 st.C. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut i umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.

Re: Biała kaszanka gryczana z gęsią wątrobą i gęsim mięsem na ostro.

: 27 lip 2017, 21:04
autor: Sla100
Wyglada naprawde bardzo ciekawie i juz jest zapisana w folderze do zrobienia :)