Nalewka miętowo-cytrynowa.
: 18 cze 2017, 6:57
Nalewka miętowo-cytrynowa.
składniki:
0,7 alkohol 70%
pęk mięty (cytrynowa, pieprzowa)
kawałek korzenia imbiru
2 łyżki miodu lub cukru
startą skórkę z jednej dojrzałej cytryny i wyciśnięty z niej sok
skórka z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok
1 kora cynamonowa
wykonanie:
Do ciemnej butelki wkładamy pokrojony pęk mięty, obrany ze skórki korzeń imbiru, pokrojony w plasterki, startą skórkę z cytryny i limonki, bez białej części (albedo) wyciśnięty z nich sok, miód i 1 korę cynamonową. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w pokojowej temperaturze codziennie wstrząsając butlą. Po tym czasie filtrujemy przez gazę, wlewamy do butelki i odstawiamy na 3 miesiące ciemne chłodne miejsce (piwnica).
składniki:
0,7 alkohol 70%
pęk mięty (cytrynowa, pieprzowa)
kawałek korzenia imbiru
2 łyżki miodu lub cukru
startą skórkę z jednej dojrzałej cytryny i wyciśnięty z niej sok
skórka z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok
1 kora cynamonowa
wykonanie:
Do ciemnej butelki wkładamy pokrojony pęk mięty, obrany ze skórki korzeń imbiru, pokrojony w plasterki, startą skórkę z cytryny i limonki, bez białej części (albedo) wyciśnięty z nich sok, miód i 1 korę cynamonową. Zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w pokojowej temperaturze codziennie wstrząsając butlą. Po tym czasie filtrujemy przez gazę, wlewamy do butelki i odstawiamy na 3 miesiące ciemne chłodne miejsce (piwnica).