Nalewka jabłko, mięta, śliwka, czereśnia, brzoskwinia.
: 30 maja 2017, 13:32
Nalewka jabłko, mięta, śliwka, czereśnia, brzoskwinia.
Smaczna nalewka o wieloowocowym smaku. Polecam.
Składniki:
jabłka winne 5 szt.
czereśnie czarne, słodkie 0,5 kg
śliwki węgierki duże 0,5 kg
brzoskwinie małe 6 szt.
mięta pieprzowa 2 gałązki
kora cynamonowa 1 szt.
goździki 8-10 szt.
kardamon 6 ziaren
cukier trzcinowy 30 dag.
alkohol 70% 1 litr
1/2 wina białego wytrawnego włoskiego
Wykonanie:
Wszystkie owoce myjemy, jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki, śliwki na połówki bez pestek, brzoskwinie w kawałki, bez pestek, a czereśnie tylko nadcinamy, muszą być razem z pestkami. Miętę rwiemy w kawałki i wkładamy wszystko razem z kardamonem, goździkami i korą cynamonową do 3 litrowego słoja. Zalewamy alkoholem i winem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w miejsce słoneczne na 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na 14 dni codziennie potrząsając słojem żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej odlanym nalewem. Nalewkę możemy wlać do jednego słoja lub rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy do piwnicy lub spiżarni. Owoce wykorzystujemy do ciast i deserów.
Smaczna nalewka o wieloowocowym smaku. Polecam.
Składniki:
jabłka winne 5 szt.
czereśnie czarne, słodkie 0,5 kg
śliwki węgierki duże 0,5 kg
brzoskwinie małe 6 szt.
mięta pieprzowa 2 gałązki
kora cynamonowa 1 szt.
goździki 8-10 szt.
kardamon 6 ziaren
cukier trzcinowy 30 dag.
alkohol 70% 1 litr
1/2 wina białego wytrawnego włoskiego
Wykonanie:
Wszystkie owoce myjemy, jabłka bez gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki, śliwki na połówki bez pestek, brzoskwinie w kawałki, bez pestek, a czereśnie tylko nadcinamy, muszą być razem z pestkami. Miętę rwiemy w kawałki i wkładamy wszystko razem z kardamonem, goździkami i korą cynamonową do 3 litrowego słoja. Zalewamy alkoholem i winem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy w miejsce słoneczne na 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym. Zasypane cukrem owoce odstawiamy na 14 dni codziennie potrząsając słojem żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki, filtrujemy i mieszamy z wcześniej odlanym nalewem. Nalewkę możemy wlać do jednego słoja lub rozlać do butelek i odstawić do dojrzewania na 6 miesięcy do piwnicy lub spiżarni. Owoce wykorzystujemy do ciast i deserów.