Strona 1 z 1

Papryka wędzona faszerowana ziemniakami z dorszem

: 10 lis 2016, 17:31
autor: Grzegorz Z.
Składniki:
- filet z dorsza - 3-4 sztuki
- ziemniaki -5-6 szt.
- czosnek - według uznania
- sól
- pieprz
- papryka wędzona z zalewy (widywana czasem w Kauflandzie)
- ser
- papryka wędzona w proszku

Przygotowanie:
Filety z dorsza zasalamy i wkładamy do lodówki na 12h. Po ich wyjęciu smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i wkładamy filety do piekarnika na 15-20 minut. Gotujemy ziemniaki. Wyjmujemy dorsza i studzimy. Ziemniaki ugniatamy. Dorsza rozdrabniamy widelcem. Łączymy ze sobą, dodajemy pieprz i sól do smaku. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Nadziewamy paprykę i układamy ją w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy oliwą. Na górę dajemy ser starty na tarce. Posypujemy wędzoną papryką. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.

DSC_0805.JPG
DSC_0808.JPG
DSC_0812.JPG
DSC_0813.JPG
DSC_0815.JPG