Galaretka buraczano - chrzanowo
: 12 kwie 2017, 21:06
Galaretka ćwikłowa z chrzanem
1 słoiczek 300g buraczków tartych
2 słoiczki chrzanu 300g (1 tarty ostry drugi ze śmietaną )
4 łyżki żelatyny
1/2 szk. soku z wiśni wlewamy do masy z buraczków.
1 szk. wody
Pieprz
Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Doprawiamy buraczki pieprzem i wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny i miesazamy razem.
Oba słoiki chrzanu i resztę rozpuszczonej żelatyny wlewamy do miski i mieszamy do momentu, aż się wszystko połączy.
Odstawiamy do chłodnego pomieszczenia, gdy zacznie tężeć napowietrzamy robotem i wylewamy do naczynia najpierw buraczki, a następnie chrzan.
Można ułożyć warstwowo i wstawiamy do lodówki
Kroimy w dowolny kształt.
Pomiędzy warstwy można wylać cieniutką warstwę żelatyny aby buraczki nie barwiły warstwy chrzanowej.
1 słoiczek 300g buraczków tartych
2 słoiczki chrzanu 300g (1 tarty ostry drugi ze śmietaną )
4 łyżki żelatyny
1/2 szk. soku z wiśni wlewamy do masy z buraczków.
1 szk. wody
Pieprz
Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.
Doprawiamy buraczki pieprzem i wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny i miesazamy razem.
Oba słoiki chrzanu i resztę rozpuszczonej żelatyny wlewamy do miski i mieszamy do momentu, aż się wszystko połączy.
Odstawiamy do chłodnego pomieszczenia, gdy zacznie tężeć napowietrzamy robotem i wylewamy do naczynia najpierw buraczki, a następnie chrzan.
Można ułożyć warstwowo i wstawiamy do lodówki
Kroimy w dowolny kształt.
Pomiędzy warstwy można wylać cieniutką warstwę żelatyny aby buraczki nie barwiły warstwy chrzanowej.