Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym
: 09 kwie 2017, 0:04
Dla smakoszy łososia, rzodkwi japońskiej (daikon)... i nie tylko. Niezwykle prosta, efektowna I szybka do przygotowania przystawka.
Składniki:
- 1 rzodkiew japońska/daikon
- łosoś wędzony na zimno
- czarny sezam
- awokado
- sok z limonki (lub cytryny)
- olej (sezamowy, kokosowy…)
Dodatkowo:
- kilka rzodkiewek (do dekoracji)
- kostki lodu
- roszponka (do dekoracji)
- wykałaczki
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski z wodą i kostkami lodu – odstawiamy, użyjemy do dekoracji. Umytą rzodkiew (daikon) obieramy. Na mandolinie kroimy na długie, cienkie plastry. Łososia kroimy w plastry. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, również kroimy na plasterki. Na rzodkiew układamy (wzdłuż) plastry łososia (na całość po 2 kawałki) oraz plaster awokado. Całość zawijamy i spinamy wykałaczką. Za pomocą pędzla rzodkiew smarujemy olejem, następnie posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Na wierzch kładziemy po plasterku rzodkiewki. Do dekoracji – roszponka i łosoś.
Składniki:
- 1 rzodkiew japońska/daikon
- łosoś wędzony na zimno
- czarny sezam
- awokado
- sok z limonki (lub cytryny)
- olej (sezamowy, kokosowy…)
Dodatkowo:
- kilka rzodkiewek (do dekoracji)
- kostki lodu
- roszponka (do dekoracji)
- wykałaczki
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski z wodą i kostkami lodu – odstawiamy, użyjemy do dekoracji. Umytą rzodkiew (daikon) obieramy. Na mandolinie kroimy na długie, cienkie plastry. Łososia kroimy w plastry. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, również kroimy na plasterki. Na rzodkiew układamy (wzdłuż) plastry łososia (na całość po 2 kawałki) oraz plaster awokado. Całość zawijamy i spinamy wykałaczką. Za pomocą pędzla rzodkiew smarujemy olejem, następnie posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Na wierzch kładziemy po plasterku rzodkiewki. Do dekoracji – roszponka i łosoś.