Strona 1 z 1

Śledź po japońsku

: 02 kwie 2017, 14:04
autor: Przemysław Zych
Śledź po japońsku - Polskie sushi
(potrawa pamięta czasy PRL-owskie gdzie była z powodzeniem serwowana jako zakąska)

Składniki:
-jajka gotowane na twardo
-śledź a'la matias
-Polska sałatka jarzynowa (marchew, pietruszka, seler, ziemniak, groszek konserwowy, ogórek kiszony, majonez, pieprz, sól, papryka ostra)
-majonez
-piórka cebuli (sparzone chwilę wrzątkiem aby zmiękły)
-natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Podstawą potrawy jest połówka jajka na twardo wokół której zawijamy śledzia, do środka nakładamy sałatkę warzywną, na niej umieszczamy majonez i piórka cebuli. Całość przystrajamy natką pietruszki i podajemy jako zakąska do kieliszeczka czegoś mocniejszego :-)

Re: Śledź po japońsku

: 03 kwie 2017, 20:04
autor: Henio
Dzięki za przypomnienie - będzie zrobiony na wielki piątek , bo wtedy poszczę i nie mam ogona z bobra by było coś z ryby :clap: no bo to przysmak zastzeżony dla kapelanów.
Ps . Talerz zajefajny , ja mam z napisem Społem .