Pomidory koktajlowe po litewsku
: 09 lis 2016, 23:52
Pomidory koktajlowe po litewsku z przepisu Ryszarda:
Składniki:
Pomidory koktajlowe
Na 1litr zalewy:
1litr wody
1 łyżeczka cukru
1łyżka soli
Pieprz i gorczyca,
Cebula jedynie do dużych, do koktajlowych bez cebuli ale z czosnkiem.
Wykonanie:
Do umytych słoików włożyć po 2 plasterki cebuli, wsypać trochę pieprzu mielonego(wg. gustu bo zalewa jest pyszna -gasi pragnienie a i po dobrej imprezce jest jak lekarstwo ) oraz gorczycę. Pomidory ułożyć w słoikach ,można je nakłuć wykałaczką lub szpilką do rolad żeby nie popękały podczas gotowania. zalać zalewą (może być zimna lub gorąca)i gotować 10 minut od zagotowania. Takie pomidory serwuje się w salaterkach razem z zalewą. Gdy nie mam przecieru to te pomidory bez zalewy można przetrzeć przez sito i po kłopocie!
Popękają mniej lub wcale podczas pasteryzacji, kiedy zalejemy zimną zalewą.
Składniki:
Pomidory koktajlowe
Na 1litr zalewy:
1litr wody
1 łyżeczka cukru
1łyżka soli
Pieprz i gorczyca,
Cebula jedynie do dużych, do koktajlowych bez cebuli ale z czosnkiem.
Wykonanie:
Do umytych słoików włożyć po 2 plasterki cebuli, wsypać trochę pieprzu mielonego(wg. gustu bo zalewa jest pyszna -gasi pragnienie a i po dobrej imprezce jest jak lekarstwo ) oraz gorczycę. Pomidory ułożyć w słoikach ,można je nakłuć wykałaczką lub szpilką do rolad żeby nie popękały podczas gotowania. zalać zalewą (może być zimna lub gorąca)i gotować 10 minut od zagotowania. Takie pomidory serwuje się w salaterkach razem z zalewą. Gdy nie mam przecieru to te pomidory bez zalewy można przetrzeć przez sito i po kłopocie!
Popękają mniej lub wcale podczas pasteryzacji, kiedy zalejemy zimną zalewą.