Strona 1 z 1

Sałatka SZUBA

: 28 lut 2017, 9:45
autor: tusiaczek
Jako że dzisiaj tradycyjny ostatkowy śledzik to podaję przepis na moją ulubioną sałatkę śledziową.
Sałatka nazywa się SZUBA ale funkcjonuje u nas także pod nazwą śledzie pod pierzynką..
Ja jednak wolę nazwę historyczną :D Pomysł na tę sałatkę powstał podobno w czasach rewolucji październikowej i zrodził się w głowie rosyjskiego kupca Anastasa Bogomiłowa, właściciela sieci karczm w Moskwie. Zapragnął on stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема», co w tłumaczeniu na polski oznacza ”Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Sałatka klientom karczmy przypadła do gustu, szczególnie jako zakąska do wódki.

Składniki:

około 0,5-0,7 kg płatów śledziowych (ja robię takie w olejach smakowych - papryka ostra i czosnkowy) oraz dodaję Maggi do smaku
4-5 szt upieczonych ziemniaków
4-5 szt upieczonych buraków
2-3 cebule
3-4 jajka na twardo
majonez

Odpowiednio wcześniej piekę w piekarniku zawinięte w folię aluminiową ziemniaki i buraki, buraki najlepsze sa te podłużne. Patyczkiem nakłuwam je żeby sprawdzić czy są już dobre - buraki zawsze pieką się znacznie dłużej od ziemniaków, nawet 3-4 godziny. Ziemniaki i buraki studzimy i kroimy w drobniutką kostkę. Ja do tego używam krajalnicy do jajek.
Następnie układamy warstwami, ziemniaki, śledzie, na to kładę warstwę drobno posiekanej cebulki i cebulkę już lekko solę a właściwie posypuję odrobiną Vegety (bo lubię) a następnie znowu warstwa ziemniaków. Ponieważ śledzie są wystarczająco słone to ziemniaków nie solę. Na ziemniaki kładę majonez i na to kładziemy kolejną warstwę czyli pokrojone w kostkę buraczki. Na buraczki dajemy kolejną warstwę majonezu. Na wierzch posypujemy jajkami - najpierw ścieramy na drobniutkiej tarce białka a następnie wierzch posypujemy startymi na tej samej tarce żółtkami. Warto wstawić na kilka godzin do lodówki - jak się smaki przegryzą jest znacznie smaczniejsza.
Gwarantuję że efekt końcowy zadowoli nawet najwybredniejsze gusta :mrgreen:
Kilka fotek zrobionych przez Gonza w przy okazji sobotniej konsumpcji...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

Re: Sałatka SZUBA

: 28 lut 2017, 10:03
autor: Piotruś pan
Mniam, bardzo apetycznie ta sałatka wygląda, trzeba małżona namówić na jej zrobienie, wczoraj obiecała że kupi śledzie ;) :D

Re: Sałatka SZUBA

: 28 lut 2017, 19:55
autor: Ela K.
Wygląda zacnie :clap: :clap: :clap: Jak ja żałuję, że śledzie u nas w domu jemy tylko ja i starszy syn, którego teraz nie ma. Cholerka dla mnie samej jakoś nie chce mi się robić :(

Re: Sałatka SZUBA

: 01 mar 2017, 15:33
autor: Kruszynka
Ela K. pisze: Cholerka dla mnie samej jakoś nie chce mi się robić

Warto, naprawdę warto. Może ci nie jedzący śledzi się do nich przekonają. Ich smak w tej sałatce nie jest dominujący.

Re: Sałatka SZUBA

: 01 mar 2017, 18:57
autor: Ela K.
Kruszynka pisze:Warto, naprawdę warto. Może ci nie jedzący śledzi się do nich przekonają. Ich smak w tej sałatce nie jest dominujący.

Kruszynko Zebi ma takiego czuja na śledzie, że nie ma szans, żeby przeszedł niezauważony ;)

Re: Sałatka SZUBA

: 01 mar 2017, 19:01
autor: Piotruś pan
Jest na to rada - musicie tą sałatkę zrobić na zlocie ;)

Re: Sałatka SZUBA

: 01 mar 2017, 19:19
autor: Ela K.
Piotrze myślę, że to jest dobra myśl :D

Re: Sałatka SZUBA

: 02 mar 2017, 21:04
autor: Kruszynka
No to Tusiak ma zajęcie :lol:

Re: Sałatka SZUBA

: 04 mar 2017, 21:20
autor: AndrzejK
Kruszynka pisze:No to Tusiak ma zajęcie :lol:



Ha , Ha , wiem kto będzie tą sałatkę robił . :)


Pozdrawiam