Tatar ze śledzi z nutką węgierskości :D
: 14 lut 2017, 10:42
Karnawał się kończy, niedługo tradycyjny "śledzik". Moja propozycja na imprezę ze śledziem w tle.
20 dag. filetów ze śledzia solonego odpowiednio wymoczonych.
1 cebula
1 kiszony ogórek /konserwowy też może być /
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 papryka czerwona, upieczona i pozbawiona skórki.
1 łyżka kaparów
kilka grzybków marynowanych /podgrzybki, kurki, prawdziwki /
Sos
1 łyżeczka miodu lipowego lub wielokwiatowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
kawałek imbiru
pieprz świeżo zmielony do smaku.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy. Składniki sosu mieszamy z rozgniecionymi żółtkami jajek i startym na drobnej tarce imbirem. Jak ktoś lubi można dodać do sosu majonez. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i na minimum godzinkę wkładamy do lodówki.
To jest jedna z wersji tatara śledziowego, można robić go również z klasycznych dodatków używanych do tatara wołowego.
20 dag. filetów ze śledzia solonego odpowiednio wymoczonych.
1 cebula
1 kiszony ogórek /konserwowy też może być /
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 papryka czerwona, upieczona i pozbawiona skórki.
1 łyżka kaparów
kilka grzybków marynowanych /podgrzybki, kurki, prawdziwki /
Sos
1 łyżeczka miodu lipowego lub wielokwiatowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
kawałek imbiru
pieprz świeżo zmielony do smaku.
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy. Składniki sosu mieszamy z rozgniecionymi żółtkami jajek i startym na drobnej tarce imbirem. Jak ktoś lubi można dodać do sosu majonez. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i na minimum godzinkę wkładamy do lodówki.
To jest jedna z wersji tatara śledziowego, można robić go również z klasycznych dodatków używanych do tatara wołowego.