Strona 1 z 1

Rolmopsy na jeden kęs.

: 28 sty 2017, 21:14
autor: rykocz
Rolmopsy są łatwe do przygotowania, jeśli spodziewamy się gości na impezę, która będzie lekko zakrapiana. Są doskonałą zakąską do napojów wyskokowych.

Produkty;
- 7-8 filetów śledziowych solonych typu matjas, wybrać należy zdrowe, jasne i jędrne filety
- 2 średnie ogórki kiszone, można je zastąpić ogórkami w occie lecz łagodne
- papryka konserwowa
- 1 szklanka przegotowanej wody (szklanka, kubek 250ml)
- 1/3 szklanki octu
- 1 łyżeczka cukru, można dać 2 łyżeczki (jeśli ktoś lubi zalewę nardziej słodką)
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- kolendra ale niekoniecznie.

Wykonanie;
Płaty śledziowe płuczemy, następnie zamaczamy na 2-3 godziny. Czas moczenia ustalamy na podstawie próby,
sprawdzamy ich zasolenie odcinając kawałek do próby.
Podczas gdy śledzie się moczą, przygotowujemy sobie zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy.
Nie musimy gotować zbyt długo bo wode już mamy przegotowaną. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie talarki lub piórka, rozwarstwiamy
i wrzucamy do gorącej zalewy. Mieszamy i odstawiamy całość do ostygnięcia.
Kroimy dodatki do rolmpsów, ogórki w podłużne paski, paprykę również. Kroimy w takie kawałki aby zbytnio nie wystawały po zwinięciu z fileta.
Wyjmujemy filety z moczenia, kroimy je wzdłuż na pół. Można oczywiście zrobić rolmopsy z całego fileta ale te maja być na jednego kęsa, na raz.
Układamy na filecie paprykę i ogórka w poprzek, następnie zawijamy nadzienie w rulon.Spinamy wykałaczką lub układamy pionowo, ciasno jeden obok drugiego w naczyniu tak, żeby nam się nie rozwijały. Można je również włożyć do słoika i zalać przestudzoną zalewą.
Tak przygotowane rolmopsy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie możemy podawać z chlebkiem lub jako dodatek z innymi przystawkami.
Jeśli zrobimy ich więcej - bo proporcje możemy zwiększać lub zmniejszać - i nam zostaną, to po 3 dniach, możemy wyjąć z zalewy octowej
aby nie zrobiły się zbyt kwaśne i zalać w innym słoiku, naczyniu olejem. Tak mogą stać dłużej w lodówce do dwóch tygodni ale nigdy u mnie
tak długo nie postały. :lol:

Smacznego

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

: 29 sty 2017, 9:49
autor: Ela K.
Ryyysiuuuu . :clap: :clap: :clap:

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

: 08 lut 2017, 21:19
autor: Gonzo
Ja w occie nie lubię to może spróbować zalać olejem ? Chyba, że masz wypasiony przepis na śledzie w oleju, nie taki tradycyjny gdzie tylko śledz+cebula+olej i do słoika ;)

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

: 08 lut 2017, 22:13
autor: Grzegorz Z.
Gonzo są takie, tylko kurde nie mogę ich tu znaleźć. Ale są. Ela też robiła. Zajefajne

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

: 09 lut 2017, 0:06
autor: rykocz
Może spróbuj zrobić te z cebulką, ogórkiem w musztardzie i oleju?


"Matjasy po mojemu"

Re: Rolmopsy na jeden kęs.

: 09 lut 2017, 19:02
autor: Ela K.
Gonzo zrób matyjasy Rysia, są zajefajne , warto :D