Cepeliny vel kartacze.
: 06 sty 2017, 12:17
2 kg ziemniaków
2 jaja
sól
farsz:
40 dkg wołowiny
20 dkg wieprzowiny
1 cebula
1 jajo
czosnek, sól , pieprz,boczek, śmietana
Przygotować farsz. Mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, jajo , doprawić solą i pieprzem - wymieszać, odstawić.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, soku nie wylewać poczekać aż na dno naczynia osiądzie skrobia i dodać ją do ziemniaków.
0,5 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do startych, dodać 2 jaja, posolić i wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać farsz , zlepić brzegi i formować podłużne kluchy. Gotować na średnim ogniu w osolonej wodzie ok. 30 min. Podawać polane skwarkami z boczku a na to kleks kwaśnej śmietany.
Nasza rodzinna potrawa, na każdym zjeździe cepeliny musiały być
2 jaja
sól
farsz:
40 dkg wołowiny
20 dkg wieprzowiny
1 cebula
1 jajo
czosnek, sól , pieprz,boczek, śmietana
Przygotować farsz. Mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, jajo , doprawić solą i pieprzem - wymieszać, odstawić.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, soku nie wylewać poczekać aż na dno naczynia osiądzie skrobia i dodać ją do ziemniaków.
0,5 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do startych, dodać 2 jaja, posolić i wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać farsz , zlepić brzegi i formować podłużne kluchy. Gotować na średnim ogniu w osolonej wodzie ok. 30 min. Podawać polane skwarkami z boczku a na to kleks kwaśnej śmietany.
Nasza rodzinna potrawa, na każdym zjeździe cepeliny musiały być