Strona 1 z 1

Pasztet zapiekany

: 11 gru 2016, 11:24
autor: Grzegorz Z.
Pasztet wykonany z przepisu Halusi:

-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 5 jaj
- 2 bułki czerstwe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól kamienna , pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywka własnej roboty do wody .. podczas gotowania.
-Podgardle, filet ugotować do miękkości razem z cebulą., liściem laurowym zielem i suszonymi warzywkami lub ze świeżymi. 
Osobno parzymy wątróbkę.
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka). 
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski… dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę. 
Dobrze łączymy i ja to wszystko blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Uważać by nie przesadzić… 
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki.

IMG_4584.JPG

Re: Pasztet zapiekany

: 17 gru 2016, 21:54
autor: SexNajlepszyNaBoczku
"-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej"

ciekawa sprawa :) nie wiedziałem, że się coś zmieniło w tak podstawowej materii receptury, ale to dobrze :) każda zmiana jest efektem pozyskiwania wyników z doświadczeń..
Mi chyba najbardziej pasuje 'oryginał' 1kg boczku (daję tlustą IIa), 600g piersi kurczaka i 600g wątróbki drobiowej..
Zastępując bułki kaszką kukurydzianą uzyskujemy dodatkowo pasztet bezglutenowy ;) 30g kaszki i 1 szklanka wywaru na 2 blaszki pasztetu..

Śmiało można polecić.. licząc spółdzielnię w tym miesiącu zrobilem ponad 150 takich (no.. podobnych) pasztetów :) Pozdrawiam

Re: Pasztet zapiekany

: 17 gru 2016, 22:53
autor: Roger
Wątróbka w pasztecie nigdy nie jest zła ... oprócz tego w moim zawsze sa mielone warzywa ... bo nie lubię suchego pasztetu :(

Tapniete z GT-I9500

Re: Pasztet zapiekany

: 17 gru 2016, 23:15
autor: SexNajlepszyNaBoczku
Amen... przeliczam jedną średnią cebulę jako 200g obranej przed gotowaniem.. ciekaw jestem ile to u Was wychodzi :)
a może część cebuli zastąpić np. selerem (korzeń) ;) powinno pasować, ciocia kiedyś robiła pasztet ze wszystkimi warzywami z rosołu, ale jakoś mi nie podchodził.. za bardzo warzywny też nie dobrze ;P

Re: Pasztet zapiekany

: 18 gru 2016, 8:22
autor: Maad
Roger pisze: ... bo nie lubię suchego pasztetu :(


Też tak mówiłem ;) A jak spróbowałem tego, co Robert zrobił na spółdzielni Mazowszanka, to zmieniłem zdanie. Wspaniale smarowny i wilgotny :)
Moim zdaniem to zasługa nie tyle dodatku warzyw, co sprytnego pieczenia w kąpieli wodnej.

Re: Pasztet zapiekany

: 18 gru 2016, 14:19
autor: gwizdek
Maad pisze:
Roger pisze: ... bo nie lubię suchego pasztetu :(


Też tak mówiłem ;) A jak spróbowałem tego, co Robert zrobił na spółdzielni Mazowszanka, to zmieniłem zdanie. Wspaniale smarowny i wilgotny :)
Moim zdaniem to zasługa nie tyle dodatku warzyw, co sprytnego pieczenia w kąpieli wodnej.

Pasztet, Roberta jest bardzo dobry :clap: