Pasztet zapiekany
: 11 gru 2016, 11:24
Pasztet wykonany z przepisu Halusi:
-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 5 jaj
- 2 bułki czerstwe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól kamienna , pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywka własnej roboty do wody .. podczas gotowania.
-Podgardle, filet ugotować do miękkości razem z cebulą., liściem laurowym zielem i suszonymi warzywkami lub ze świeżymi.
Osobno parzymy wątróbkę.
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski… dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę.
Dobrze łączymy i ja to wszystko blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Uważać by nie przesadzić…
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki.
-1 kg podgarla
-1 kg fileta z piersi kurczaka ( mogą być udka)
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 5 jaj
- 2 bułki czerstwe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól kamienna , pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- można dodać łyżeczkę Vegety… ja dodaję suszone warzywka własnej roboty do wody .. podczas gotowania.
-Podgardle, filet ugotować do miękkości razem z cebulą., liściem laurowym zielem i suszonymi warzywkami lub ze świeżymi.
Osobno parzymy wątróbkę.
Ugotowane składniki wraz z cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Bułki namoczyć w rosole po gotowanym mięsie… i również zmielić.
Wszystko wrzucamy do miski… dodajemy pieprz, sól, jajka i gałkę.
Dobrze łączymy i ja to wszystko blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość farszu regulujemy wywarem w którym gotowały się wszystkie składniki. Uważać by nie przesadzić…
Gotowe przekładamy do foremek i pieczemy 50 min w temp 180 stopni.
Jeśli chodzi o dodatki to można dodać żurawinę.. odgotowane grzybki.