Śledzie po wileńsku
: 10 gru 2016, 20:51
10 filetów śledzi solonych
4 cebule
2 dag suszonych grzybów /prawdziwki,podgrzybki/
8 łyżek koncentratu pomidorowego
1 wędzona szprotka
4-5 łyżek oleju
pieprz
Grzyby namoczyć,ugotować,posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.
Szprotkę oczyścić z głowy,skóry i ości,rozetrzeć,dodać do cebuli,razem dusić ok.15 min.
Dodać do cebuli przecier pomidorowy,dusić kolejne 7 min.
Rozprowadzić sos wywarem z grzybów,dodać grzyby,dusić kolejne 5 min.
Dodać pieprz,wystudzić.
Filety pokroić i położyć na półmisku,polać sosem,przykryć folią spożywczą i do lodówki minimum na 24 godziny.
Przed podaniem przybrać kiszonymi ogórkami i siekanym jajkiem.
4 cebule
2 dag suszonych grzybów /prawdziwki,podgrzybki/
8 łyżek koncentratu pomidorowego
1 wędzona szprotka
4-5 łyżek oleju
pieprz
Grzyby namoczyć,ugotować,posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju.
Szprotkę oczyścić z głowy,skóry i ości,rozetrzeć,dodać do cebuli,razem dusić ok.15 min.
Dodać do cebuli przecier pomidorowy,dusić kolejne 7 min.
Rozprowadzić sos wywarem z grzybów,dodać grzyby,dusić kolejne 5 min.
Dodać pieprz,wystudzić.
Filety pokroić i położyć na półmisku,polać sosem,przykryć folią spożywczą i do lodówki minimum na 24 godziny.
Przed podaniem przybrać kiszonymi ogórkami i siekanym jajkiem.