Polewka piwna.
: 08 gru 2016, 17:04
Dla dwóch osób:
3 szklanki jasnego piwa.
1 szklanka śmietany.
3 żółtka.
4 łyżki cukru.
4 łyżki twarogu.
4 kromki bułki.
1 łyżka masła.
Kromki bułki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem i zarumienić grzanki. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie wymieszać ze śmietaną. Piwo wlać do garnka i mocno podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Następnie zestawić garnek z ognia , dodać śmietanę z żółtkami i dokładnie wymieszać. Zupę ponownie podgrzać na małym ogniu, stale mieszając. Do wazy włożyć pokrojony w kostkę ser i zalać gorącą zupą. Podawać ze wcześniej przygotowanymi grzankami.
3 szklanki jasnego piwa.
1 szklanka śmietany.
3 żółtka.
4 łyżki cukru.
4 łyżki twarogu.
4 kromki bułki.
1 łyżka masła.
Kromki bułki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem i zarumienić grzanki. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie wymieszać ze śmietaną. Piwo wlać do garnka i mocno podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Następnie zestawić garnek z ognia , dodać śmietanę z żółtkami i dokładnie wymieszać. Zupę ponownie podgrzać na małym ogniu, stale mieszając. Do wazy włożyć pokrojony w kostkę ser i zalać gorącą zupą. Podawać ze wcześniej przygotowanymi grzankami.