Witam. Moje zmagania z poledwicą a'la dojrzewającą krok po kroku. Od sklepu do konsumpcji
Po kupieniu polędwicy, obrabiamy ją pozbywając się warkocza i mizdry.Gdy już ją obrobimy, ważymy i obliczamy ile soli/peklosoli/ cukru będzie nam potrzebne. Cukier dodałem tylko dlatego, żeby nie było, że jestem strasznym przeciwnikiem tego dodatku . Soli/peklosoli daję 3% w stosunku do wagi mięsa w tym wypadku wyszło 40-42g (waga co 2g stąd mała odchyłka nie mająca wpływu na efekt końcowy).Sól i peklosól daję w proporcji 70% do 30% . Cukru dałem 1% do wagi mięsa a więc w tym wypadku 12-14g.
Ważenie
Sól 70% z 40g
Peklosól 30% z 40g
Cukier
Wszystko dokładnie mieszamy
Nacieramy dokładnie poledwicę i kladziemy na kratkę ociekową.Kto nie ma takiej kratki może położyć bez ale przy codziennym przewracaniu, wylewamy soki.
I odstawiamy do lodówki na 7 dni, pamiętajac o codziennym przewracaniu
CDN.
Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
Dzś, po półtorej doby zlałem płyn. Dużo tego nie było - 50g
Leży dalej w lodówce ale już bez kratki ociekowej.
CDN.
Leży dalej w lodówce ale już bez kratki ociekowej.
CDN.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
Dziś mija 7 dni od zasolenia polędwicy.
Przygotowałem mieszankę z kolendry, ziół prowansalskich, papryki wędzonej i pieprzu ziołowego.Kolendry dałem najwięcej, reszta po równo.
Trochę czosnku.
Po natarciu polędwicy czosnkiem, nacieram ją przygotowaną mieszanką.
Wkładam w siatkę typu pończocha, i po zważeniu do "komory klimatycznej" nad okno
Zostało czekanie
CDN.
Przygotowałem mieszankę z kolendry, ziół prowansalskich, papryki wędzonej i pieprzu ziołowego.Kolendry dałem najwięcej, reszta po równo.
Trochę czosnku.
Po natarciu polędwicy czosnkiem, nacieram ją przygotowaną mieszanką.
Wkładam w siatkę typu pończocha, i po zważeniu do "komory klimatycznej" nad okno
Zostało czekanie
CDN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- praktis
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 lut 2017, 18:43
- Lokalizacja: Żyrardów
Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
I jak tam wyrób?
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
Niestety polędwica wisiała za długo w "komorze klimatycznej" i za szybko wyschła. Za pózno wsadziłem w torebkę próżniową.Na smak dobra, mozna robić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
Moja właśnie się "wyrównuje" Ale już za chwilkę... już za momencik...
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza
Za szybko schła powierzchniowo co widać w przekroju ..
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ