Strona 1 z 1

Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 07 gru 2016, 23:19
autor: Gonzo
Witam. Moje zmagania z poledwicą a'la dojrzewającą krok po kroku. Od sklepu do konsumpcji :)
Po kupieniu polędwicy, obrabiamy ją pozbywając się warkocza i mizdry.Gdy już ją obrobimy, ważymy i obliczamy ile soli/peklosoli/ cukru będzie nam potrzebne. Cukier dodałem tylko dlatego, żeby nie było, że jestem strasznym przeciwnikiem tego dodatku ;) . Soli/peklosoli daję 3% w stosunku do wagi mięsa w tym wypadku wyszło 40-42g (waga co 2g stąd mała odchyłka nie mająca wpływu na efekt końcowy).Sól i peklosól daję w proporcji 70% do 30% . Cukru dałem 1% do wagi mięsa a więc w tym wypadku 12-14g.

Ważenie
ważenie.JPG


Sól 70% z 40g
sól niejodowana.JPG


Peklosól 30% z 40g
peklosól.JPG


Cukier
cukier.JPG


Wszystko dokładnie mieszamy
wymieszane.JPG


Nacieramy dokładnie poledwicę i kladziemy na kratkę ociekową.Kto nie ma takiej kratki może położyć bez ale przy codziennym przewracaniu, wylewamy soki.
natarta.JPG


I odstawiamy do lodówki na 7 dni, pamiętajac o codziennym przewracaniu :)

CDN.

Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 09 gru 2016, 14:42
autor: Gonzo
Dzś, po półtorej doby zlałem płyn. Dużo tego nie było - 50g :)
Leży dalej w lodówce ale już bez kratki ociekowej.

CDN.

Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 16 gru 2016, 10:24
autor: Gonzo
Dziś mija 7 dni od zasolenia polędwicy.
Przygotowałem mieszankę z kolendry, ziół prowansalskich, papryki wędzonej i pieprzu ziołowego.Kolendry dałem najwięcej, reszta po równo.
kolendra, zoła prowansalskie, papryka wędzona, pieprz ziołowy.JPG


Trochę czosnku.
czosnek.JPG


Po natarciu polędwicy czosnkiem, nacieram ją przygotowaną mieszanką.
obtoczona.JPG


Wkładam w siatkę typu pończocha, i po zważeniu do "komory klimatycznej" nad okno :)
w siatce typu pończocha.JPG


Zostało czekanie ;)

CDN.

Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 06 lut 2017, 18:50
autor: praktis
I jak tam wyrób? :)

Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 08 lut 2017, 13:01
autor: Gonzo
Niestety polędwica wisiała za długo w "komorze klimatycznej" i za szybko wyschła. Za pózno wsadziłem w torebkę próżniową.Na smak dobra, mozna robić.
20170208_130024[1].jpg

Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 09 lut 2017, 13:53
autor: Kamil_1
Moja właśnie się "wyrównuje" ;) Ale już za chwilkę... już za momencik... 8-)

Re: Polędwica a'la dojrzewająca według Gonza

: 11 lut 2017, 23:45
autor: Roger
Za szybko schła powierzchniowo co widać w przekroju .. ;)

Tapniete z GT-I9500