Chrzanówka Podlaska
: 07 gru 2016, 15:00
No to pomalutku lecimy z tymi specjałami:
Chrzanówka (moc ok. 40%) tzw Kiermusówka Chrzanówka z Żurawiną
Składniki:
2 litry spirytusu 70%
2 łyżeczki płaskie cynamonu lub 3-4 cm kory
8-12 ziarenek ziela angielskiego (w zależności od wielkości)
6-8 goździki
2-3 ziarenka kardamonu
Ziele, goździki i kardamon najlepiej lekko rozgnieść w moździerzu.
ok. 8-12 cm chrzanu o średnicy ~2 cm - pokrojony w kosteczkę, lepiej smakuje wysuszony może też być świeży lub lekko podsuszony na patelni. Ja daję nawet dwa duże korzenie oczywiście umyte i pokrojone.
¾ szklanki cukru trzcinowego lub miodu łagodnego akacjowy, lipowy, wrzosowy czy wielokwiatowy (nie dawać ostrego np. gryczanego, spadziowego czy rzepakowego)
2-3 garście suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
1) Wszystkie powyższe składniki wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem i macerujemy 2 tygodnie
2) Po tym czasie dodajemy : ~700ml wody oraz litr słodzonej dobrej herbaty z cytryną (używam czarnej lub czerwonej- można 50/50)– ma być smak zbliżony do "Ice Tee z cytryną"
3) Po tygodniu przecedzamy i zlewamy do 5 litrowej damy, uzupełniamy wódką 40% do pełnej butli następnie zamykamy w piwnicy na minimum 2 miesiące.
Żurawinę często daje w woreczku z gazy, po wyjęciu przy zlewaniu zasypuje cukrem, dodaję sok z cytryny lub pomarańczy i gotuję pod przykryciem , gorące do słoików i mamy polewę do lodów
Ta nalewka ma kolor rudo brązowy wpadający lekko w czerwień gdy chcemy jasna wersję czyli coś podobnego do Kiermusianki Chrzanówki nie dajemy cynamonu i żurawiny a zamiast herbaty dajemy wodę z cytryną i cukrem, zamiast cukru trzcinowego czy miodu dajemy tylko biały cukier mnie bardziej pasuje wersja z żurawiną
Receptura jest odtworzona w oparciu o często szczątkowe dane przekazywane przez wielu starszych mieszkańców ściany wschodniej, oraz próby organoleptyczne takich trunków w tym regionie i odtwarzanie smaku - proporcje były kilka razy modyfikowane ta wydaje mi się najbardziej wierna smakowo. Jak ktoś coś więcej słyszał ... wie to pisać
Chrzanówka (moc ok. 40%) tzw Kiermusówka Chrzanówka z Żurawiną
Składniki:
2 litry spirytusu 70%
2 łyżeczki płaskie cynamonu lub 3-4 cm kory
8-12 ziarenek ziela angielskiego (w zależności od wielkości)
6-8 goździki
2-3 ziarenka kardamonu
Ziele, goździki i kardamon najlepiej lekko rozgnieść w moździerzu.
ok. 8-12 cm chrzanu o średnicy ~2 cm - pokrojony w kosteczkę, lepiej smakuje wysuszony może też być świeży lub lekko podsuszony na patelni. Ja daję nawet dwa duże korzenie oczywiście umyte i pokrojone.
¾ szklanki cukru trzcinowego lub miodu łagodnego akacjowy, lipowy, wrzosowy czy wielokwiatowy (nie dawać ostrego np. gryczanego, spadziowego czy rzepakowego)
2-3 garście suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
1) Wszystkie powyższe składniki wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem i macerujemy 2 tygodnie
2) Po tym czasie dodajemy : ~700ml wody oraz litr słodzonej dobrej herbaty z cytryną (używam czarnej lub czerwonej- można 50/50)– ma być smak zbliżony do "Ice Tee z cytryną"
3) Po tygodniu przecedzamy i zlewamy do 5 litrowej damy, uzupełniamy wódką 40% do pełnej butli następnie zamykamy w piwnicy na minimum 2 miesiące.
Żurawinę często daje w woreczku z gazy, po wyjęciu przy zlewaniu zasypuje cukrem, dodaję sok z cytryny lub pomarańczy i gotuję pod przykryciem , gorące do słoików i mamy polewę do lodów
Ta nalewka ma kolor rudo brązowy wpadający lekko w czerwień gdy chcemy jasna wersję czyli coś podobnego do Kiermusianki Chrzanówki nie dajemy cynamonu i żurawiny a zamiast herbaty dajemy wodę z cytryną i cukrem, zamiast cukru trzcinowego czy miodu dajemy tylko biały cukier mnie bardziej pasuje wersja z żurawiną
Receptura jest odtworzona w oparciu o często szczątkowe dane przekazywane przez wielu starszych mieszkańców ściany wschodniej, oraz próby organoleptyczne takich trunków w tym regionie i odtwarzanie smaku - proporcje były kilka razy modyfikowane ta wydaje mi się najbardziej wierna smakowo. Jak ktoś coś więcej słyszał ... wie to pisać