"Mój Krupnik Litewski
: 06 gru 2016, 16:24
Bierzemy: 20 - 30 dkg miodu aromatycznego (gryczany,wrzosowy, spadziowy)
Sok z jednej cytryny.
Kawałek korzenia imbiru , ja daję 5 cm.
Mała garstka kwiatu róży pomarszczonej.
Szczypta (dość duża) ziela ruty - ja stosuję herbatkę podlaskiej firmy "Dary Natury"
1 małą gałkę muszkatałową - utartą.
12 jagód jałowca.
12 goździków (jałowiec jak i goździki utłuc w moździerzu )
1 litr spirytusu.
1 szklanka wody
Miód, przyprawy zalać szklanką wodo i zaparzać 15 min , zestawić z ognia odsunąć dalej (BHP),wlać spirytus, zamieszać przykryć pokrywką, lekko podgrzać , zestawić z ognia i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 8 godz. Po tym czasie przefiltrować (może być gęste płótno), rozlać do butelek, odstawić na tydzień i można się "dialektować" jak mówi pewna znajoma
Sok z jednej cytryny.
Kawałek korzenia imbiru , ja daję 5 cm.
Mała garstka kwiatu róży pomarszczonej.
Szczypta (dość duża) ziela ruty - ja stosuję herbatkę podlaskiej firmy "Dary Natury"
1 małą gałkę muszkatałową - utartą.
12 jagód jałowca.
12 goździków (jałowiec jak i goździki utłuc w moździerzu )
1 litr spirytusu.
1 szklanka wody
Miód, przyprawy zalać szklanką wodo i zaparzać 15 min , zestawić z ognia odsunąć dalej (BHP),wlać spirytus, zamieszać przykryć pokrywką, lekko podgrzać , zestawić z ognia i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 8 godz. Po tym czasie przefiltrować (może być gęste płótno), rozlać do butelek, odstawić na tydzień i można się "dialektować" jak mówi pewna znajoma