Zapiekanka z ziemniaków,wędlin i jajek
: 04 gru 2016, 17:55
W kuchni hiszpańskiej zwą to tortillą,moja niezapomniana Babcia zwała to "bauer wurst",czyli chłopską kiełbasą,ja nazwałem to zapiekanką.Każdy może zwać jak uważa.W każdym razie jest to smaczne.Miało zostać trochę na kolację.....nie zostało
Składniki :
Ziemniaki pokrajane w plasterki i krótko obgotowane w osolonej wodzie.
Duża cebula pokrojona w pół krążki
Boczek pokrojony w sporą kostkę
Kiełbasa /użyłem szkolnej z kursu dziczyzna /pokrojona w plasterki
6 jajek
Ser pecorino
Dwa ząbki czosnku
Starte na tarce o drobnych oczkach mrożone chili
Pieprz,sól,czubryca,świeży majeranek i rozmaryn.
Na zimną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy ,dorzucamy kiełbasę i podsmażamy,dorzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy do złotego koloru.
Po podsmażeniu zsuwamy boczek i całą resztę na talerzyk.
Na patelnię wrzucamy podgotowane,odsączone talarki ziemniaków.Dodałem łyżkę smalcu z gęsi.Podsmażamy do zezłocenia ziemniaczków
Dodajemy podsmażone z cebulką wędliny,dodajmy czubrycę,starte chili,pieprz,sól.Dusimy parę minut razem,często mieszając /ostrożnie by nie połamać ziemniaczanych talarków/.Posypujemy startym pecorino.
W miseczce roztrzepujemy jajka,solimy je i pieprzymy.Na patelni formujemy ziemniaczki i zalewamy je jajami.
Smażymy,podważając brzegi i mieszając ostrożnie masę by jaja spłynęły na spód patelni.Po ścięciu spodu zsuwamy na duży półmisek,obracamy i przerzucamy ponownie na patelnię
Posypujemy ziołami,startym pecorino,ewentualnie solą i pieprzem.Dosmażamy kilka minut i przerzucamy na półmisek.
Podajemy z surówkami,jakimś ulubionym sosem.Ja podałem z ogóreczkami autorstwa Marii s.
Składniki :
Ziemniaki pokrajane w plasterki i krótko obgotowane w osolonej wodzie.
Duża cebula pokrojona w pół krążki
Boczek pokrojony w sporą kostkę
Kiełbasa /użyłem szkolnej z kursu dziczyzna /pokrojona w plasterki
6 jajek
Ser pecorino
Dwa ząbki czosnku
Starte na tarce o drobnych oczkach mrożone chili
Pieprz,sól,czubryca,świeży majeranek i rozmaryn.
Na zimną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy ,dorzucamy kiełbasę i podsmażamy,dorzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy do złotego koloru.
Po podsmażeniu zsuwamy boczek i całą resztę na talerzyk.
Na patelnię wrzucamy podgotowane,odsączone talarki ziemniaków.Dodałem łyżkę smalcu z gęsi.Podsmażamy do zezłocenia ziemniaczków
Dodajemy podsmażone z cebulką wędliny,dodajmy czubrycę,starte chili,pieprz,sól.Dusimy parę minut razem,często mieszając /ostrożnie by nie połamać ziemniaczanych talarków/.Posypujemy startym pecorino.
W miseczce roztrzepujemy jajka,solimy je i pieprzymy.Na patelni formujemy ziemniaczki i zalewamy je jajami.
Smażymy,podważając brzegi i mieszając ostrożnie masę by jaja spłynęły na spód patelni.Po ścięciu spodu zsuwamy na duży półmisek,obracamy i przerzucamy ponownie na patelnię
Posypujemy ziołami,startym pecorino,ewentualnie solą i pieprzem.Dosmażamy kilka minut i przerzucamy na półmisek.
Podajemy z surówkami,jakimś ulubionym sosem.Ja podałem z ogóreczkami autorstwa Marii s.