Śledzie korzenne
: 03 gru 2016, 20:54
Korzenne można oczywiście w sklepie kupić i są też dobre, ale pełną satysfakcję i smak ulubiony można osiągnąć tylko własną produkcją
Mój przepis na śledzie korzenne:
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren jałowca
parę sztuk gożdzików
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 tymianku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki kurkumy
dwa,trzy liście laurowe
kilka ziaren czerwonego pieprzu
olej słonecznikowy lub rzepakowy
Składniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczce
Wymoczone śledzie kroimy na kawałki
Układamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.
Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej.
Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własnych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy.
Mój przepis na śledzie korzenne:
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren jałowca
parę sztuk gożdzików
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 tymianku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki kurkumy
dwa,trzy liście laurowe
kilka ziaren czerwonego pieprzu
olej słonecznikowy lub rzepakowy
Składniki ziarniste tłuczemy w możdzierzu lub mielimy w młynku.Wszystkie składniki mieszamy w miseczce
Wymoczone śledzie kroimy na kawałki
Układamy w słoju posypując każdą warstwę mieszanką korzenną.Systematycznie dolewamy olej.
Na wierzch kładziemy liście laurowe i czerwony pieprz.Słoik do lodówki na minimum dwa dni.Im dłużej tym smaczniej.
Jeżeli pozostanie nam mieszanka korzenna można śmiało przesypać do słoiczka i wykorzystać przy następnej okazji.Skład korzeni i ziół można zmieniać w zależności od własnych upodobań smakowych.Można np.pominąć kurkumę a dodać trochę czubrycy.