Strona 1 z 1

Czosnek kiszony po Mołdawsku

: 01 gru 2016, 18:59
autor: Gonzo
Czosnek kiszony po Mołdawsku
wg. przepisu od Włodka
kiszony czosnek.jpg


Jak my robiliśmy:
Do słoika włożyć oczyszczone główki młodego czosnku, nie przerośnięte i nie chińskie, hiszpańskie, ...
Dodać koper, marchewkę, gorczyce, chrzan jak do ogórków kiszonych.
Przygotować zalewę 1-2 łyżki soli kamiennej na litr zimnej wody. Zalać i odstawić w temp pokojowej na min 5-7 dni, aby kisiło się.
Słoika nie zamykamy, tylko przykrywamy pokrywką . Sprawdzamy stopień zakiszenia (po 5 - 14 dniach), jeśli jest ok, czyli nam odpowiada przekładamy do słoiczków, wodę z kiszenia zlewamy i dodajemy do niej trochę zimnej wody.
kiszony czosnek1.jpg


Zagotowujemy zalewę i zalewamy ciepłą, nie gorącą zalewą czosnek. Zakręcamy słoiczki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Na zimę będzie super. Tak przygotowany wytrzymuje jędrny nawet dwa lata.
Dzięki Włodku.

Smacznego
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Czo ... awsku.html