DOMOWA MUSZTARDA CZOSNKOWA
: 01 gru 2016, 18:13
Domowa musztarda czosnkowa.
(ilość składników na mały słoik od dżemu)
Składniki:
- 50 g nasion gorczycy żółtej,
- 20 g nasion gorczycy czarnej,
- 4-5 ząbków czosnku (rozdrobnionego lub przeciśniętego przez praskę),
-1/2 łyżeczki soli jodowanej,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub innych ulubionych ziół),
-100 ml octu jabłkowego 6%
Sposób przygotowania:
Nasiona zemleć w młynku lub utrzeć w makutrze, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę wody, jeśli musztarda jest zbyt gęsta. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na min. tydzień, aby wszystko się przegryzło.
Smaczngo.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2728 ... geNumber=4
(ilość składników na mały słoik od dżemu)
Składniki:
- 50 g nasion gorczycy żółtej,
- 20 g nasion gorczycy czarnej,
- 4-5 ząbków czosnku (rozdrobnionego lub przeciśniętego przez praskę),
-1/2 łyżeczki soli jodowanej,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub innych ulubionych ziół),
-100 ml octu jabłkowego 6%
Sposób przygotowania:
Nasiona zemleć w młynku lub utrzeć w makutrze, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę wody, jeśli musztarda jest zbyt gęsta. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na min. tydzień, aby wszystko się przegryzło.
Smaczngo.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2728 ... geNumber=4