Strona 1 z 1

Paprykarz z łososia

: 28 lis 2016, 22:35
autor: Anuś
Bazowałam na przepisie kolegi Piotra :D ale gatunki ryb inne.
Składniki:
600 g łososia, parzony obgotowany przez około 5 minut
300 g wędzonej obranej ze skóry makreli i dorsza
400 g ryżu ugotowanego, ale nie rozgotowanego :D
500 g cebuli
3 małe słoiki koncentratu pomidorowego 30%
25 g pieprzu mielonego czarnego
łyżka stołowa miodu
10 g soli
20 ml soku z cytryny
olej
Ryby wędzone i łosoś zmielony na siatce 4 mm. Na patelni podsmażam na oleju drobno pokrojoną cebulę. kiedy już będzie szklista dodaję miód i koncentrat pomidorowy. Łączymy zmielone ryby, ryż, cebulę z dodatkami, cytrynę i sól. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 50 minut w temp 95 stopni.
P1030425.JPG
P1030426.JPG

P1030429.JPG

Smacznego :D

Re: Paprykarz z łososia

: 29 lis 2016, 8:16
autor: Roger
Wygląda bardzo fajnie, ale Aniu powiedz mi czy przez przewagę tego gotowanego łososia nie robi się suche ?
Nie prościej byłoby nie parzyć ryby przecież i tak potem pasteryzujemy ;)

Re: Paprykarz z łososia

: 29 lis 2016, 14:02
autor: Electra
No wlasnie, a szczegolnie losos ..ja tez zastanawiam sie zrobic paprykarz z lososiem . wczesniej robilam ze szczupaka ( chudy) i mielilam surowego.. teraz chce zrobic z lososia, szczupaka i szprota wedzonego tylko ze sloika

Re: Paprykarz z łososia

: 29 lis 2016, 20:31
autor: Anuś
Roger pisze:Wygląda bardzo fajnie, ale Aniu powiedz mi czy przez przewagę tego gotowanego łososia nie robi się suche ?
Nie prościej byłoby nie parzyć ryby przecież i tak potem pasteryzujemy ;)

Roger cenna uwaga :D może tak powinno się zrobić :D to była wersja luksusowa, łosoś do tanich ryb nie należy. Zrobiłam jeszcze kilka razy dla dzieciaków. ponieważ nie lubię łososia, wolę dla siebie zrobić taki tradycyjny :D Uważasz, że ryby surowe można by wcale nie parzyć ? Suchy nie był, choć ten zrobiony z ryb innych jest bardziej wilgotny.
Dzięki za wskazówki :D

Re: Paprykarz z łososia

: 29 lis 2016, 20:40
autor: Roger
Z tego co pamiętam to w oryginale część ryb była mielona na surowo i ja tak robię bo i tak potem jest pasteryzacja (w oryginale styrylizacja) i to końcowa obróbka termiczna. Najpierw gotując rybę potem pasteryzujac obrabiamy ją termicznie dwa razy a ryba nie lubi przesady z tego typu obróbką ;)
Jutro jeszcze to sprawdzę bo mam na kompie troszkę dokumentacji ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Paprykarz z łososia

: 30 lis 2016, 13:44
autor: Roger
OK poszperałem, pogrzebałem w oryginale na opakowaniu jest napisane "ryba parowana" , ale są przesłanki że większość szła surowa, większość przepisów na odtworzenie tego przepisu bazuje na surowej rybie z dodatkiem wędzonej między innymi najlepszy jak dla mnie przepis ŚP Tomka Bonarowskiego "BonAir".

Re: Paprykarz z łososia

: 30 lis 2016, 16:21
autor: Electra
Roger ..ja robilam wlasnie z jego przepisu ..i chyba 1 raz w zyciu jadlam paprykarz , ten z puszki nigdy nie mialam odwagi sprobowac :)