Mielonka z gararetką
: 27 lis 2016, 1:58
[attachment=2]IMG_0977.JPG[/
Skład
-2 kg łopatki -1 kg szynki-peklo sól 18 gr/kg mięsa-3 gr pieprzu białego lub czarnego/kg mięsa-2 gr pieprzu ziołowego/kg mięsa-2 gr majeranku do całości-3 ząbki czosnku / kg mięsa-woda -4 płaskie łyżeczki żelatyny
WYKONANIE
Szynką i chude części z łopatki kroje w kostkę,a resztę miele na sitku nr.8 lub 10 sypię peklo sól i przyprawy oraz żelatynę pamiętając o proporcjach i mieszam dodając wodę.Mięso ma być mocno klejące dokładnie wymieszane.Odstawiam do lodówki na 5 godz.I co godz mieszam dodając odrobinę wody.Po 5 godz.łącze ze sobą mięso mielone z krojonym i dokładnie mieszam.Dodaje jeszcze odrobinę wody i odstawiam do lodówki na godz.Potem nakładam ściśle w słoiki zostawiając 2-3 cm od góry wolnego miejsca.Zakręcam i teraz tyndalizacja.Pasteryzujemy 3 razy w 24 godz. odstępach jak komuś bardzo się spieszy to może dwa razy pasteryzować.Ja robię to w piekarniku temp 100 stopni.Pierwszy raz pasteryzuje 1 godz.drugi raz 40 min.i trzeci 30 min.