Strona 1 z 1

Tuszki śledzia w zalewie octowej

: 26 lis 2016, 21:44
autor: Sivon
Przepis prosty, stosuję go od lat, niby nic specjalnego ale ja parę razy w roku marynuję tak śledzie.

Tuszki śledzia świeże 1kg

Zalewa:

Szklanka octu 10% na 3 szklanki wody (mocna)
Cukier 25g
Sól 20g
Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca,pieprz ziarnisty, marchew w plastrach, suszona lub świeża papryczka chilli.
Zalewę gotujemy, studzimy.
Cebulę w piórka kroimy wykladamy pojemnik pierwszą warstwą
DSC_0027.JPG


Przekładamy tuszkami śledzia

DSC_0027.JPG


I kolejna warstwa cebuli i tuszek.
DSC_0034.JPG


Zalewamy wystudzoną zalewą, wkładamy do lodówki i czekamy dni pięć minimum.