Boczek prasowany parzony

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Boczek prasowany parzony

Post autor: Gonzo »

Boczek prasowany parzony.
boczek prasowany.jpg

Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis.

Surowce i materiały:
- boczek jak najchudszy ze skórą

- żelatyna,
- pieprz
- listek laurowy
- peklosól
- torebki do pieczenia
- praska

Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg.
Do praski wkładamy torebkę, na dno sypiemy troszkę żelatyny, ze dwa listki laurowe, kładziemy I warstwę boczku skóra do dołu. Posypujemy żelatyną i na to kładziemy II warstwę boczku bez skóry, posypujemy żelatyną. Następnie kładziemy III warstwę boczku skóra do góry. Na wierzch listki laurowe. Pomiędzy warstwy można posypać troszkę pieprzu.
Zawiązujemy, ściskamy w prasce i parzymy 1,45-2h w wodzie o temp. ok 75 stopni.
boczek prasowany1.jpg

boczek prasowany2.jpg

SMACZNEGO :)
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/8424 ... geNumber=4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Boczek prasowany parzony

Post autor: Ela K. »

Piękny wyrób :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”