Strona 1 z 1

Kiełbasa parówkowa

: 25 lis 2016, 14:17
autor: Gonzo
Kiełbasa parówkowa
parówkowa.jpg


Kiełbasa jest dość chuda, jeśli ktoś chce śmiało można zwiększyć zawartość tłuszczu do 30%

Składniki:
- mięso wieprzowe kl. I 2,5kg
- mięso wieprzowe kl. III 1,5kg
- podgardle lub słonina 1kg
- pieprz biały 1,2g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- papryka słodka 1g/kg
- peklosól 18-20g/kg
- jelita wieprzowe 28-30mm

Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h. Słoninę zasolić. Następnie wszystkie rodzaje mięsa mielemy na sitku 3mm, mieszamy dodajemy przyprawy i wodę 10-15% i mielemy jeszcze dwa razy.
parówkowa1.jpg

Temperatura farszu nie powinna przekroczyć 10 stopni. Można podczas mielenie lekko podmrozić.
parówkowa2.jpg

Napełniamy ściśle osłonki i odkręcamy w odcinki długości 12-15cm.
Osadzamy 1h w temp. ok. 10-15 stopni
parówkowa3.jpg

Zawieszamy na kijach w wędzarni i osuszmy. Wędzimy dymem o temp. 40-50 stopni max do uzyskania złotego koloru.
parówkowa4.jpg

Parzymy w wodzie o temp. 72 stopnie do uzyskania wewnątrz ok. 68 stopni. Szybko schładzamy w zimnej wodzie do temp ok. 15 stopni.

Smacznego.

Udostępniono z:http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2323/parowki.html

Re: Kiełbasa parówkowa

: 08 cze 2017, 13:59
autor: Bazyl
chciałam zapytać czy zasolić (natrzeć) ta słoninę peklosolą czy zwykłą? (robię dla małych dzieci). ;) pozdrawiam

Re: Kiełbasa parówkowa

: 08 cze 2017, 14:36
autor: kotunia
słoninę solimy solą

Re: Kiełbasa parówkowa

: 09 cze 2017, 8:09
autor: Bazyl
Dziękuje. A podgardle tez ze zwykłą solą? Bo niestety słoniny nie kupiłam? Pozdrawiam

Re: Kiełbasa parówkowa

: 12 cze 2017, 11:25
autor: kotunia
Przepraszam, że dopiero dziś Ci odpowiadam- oczywiście podgardle też możesz ale nie musisz. Wiadomo na własne potrzeby dobrze nie przekraczać - stosować chemii. Staraj się stosować proporcje 50/50 40/60. :)

Re: Kiełbasa parówkowa

: 21 sie 2017, 10:40
autor: Bazyl
super, dziękuję i przepraszam że dopiero dziś piszę, tak zrobiłam, parówki super, mały sie zajadał jak szalony, w tym tygodniu powtórka z robienia ale bez gałki i papryki (alergia pokarmowa), chyba tym razem ze słoninką zrobię ;) Pozdrawiam