Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
: 25 lis 2016, 11:16
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą
Składniki:
- wieprzowina kl. I - 2kg,
- wieprzowina kl. II - 3kg,
- peklosól 19g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- majeranek 0,5g/kg,
- czosnek 0,5g/kg
- gorczyca 1g/kg,
- jelita 32-36mm,
Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.
Smacznego
http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kie ... czyca.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Składniki:
- wieprzowina kl. I - 2kg,
- wieprzowina kl. II - 3kg,
- peklosól 19g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- majeranek 0,5g/kg,
- czosnek 0,5g/kg
- gorczyca 1g/kg,
- jelita 32-36mm,
Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.
Smacznego
http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kie ... czyca.html" onclick="window.open(this.href);return false;