Strona 1 z 1

Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

: 25 lis 2016, 11:16
autor: Gonzo
Kiełbasa polska wędzona z gorczycą


polska.jpg

Składniki:

- wieprzowina kl. I - 2kg,

- wieprzowina kl. II - 3kg,

- peklosól 19g/kg,

- cukier 2g/kg,

- pieprz naturalny 1,5g/kg,

- majeranek 0,5g/kg,

- czosnek 0,5g/kg

- gorczyca 1g/kg,

- jelita 32-36mm,

Mięsa pociąć w kostkę i zapeklować 48h.
polska1.jpg

Następnie mięso kl. I i II rozdrobnić na sitku 13mm.
polska2.jpg

Wymieszać razem do uzyskania kleistości. Dodać przyprawy w trakcie mieszania. Napełnić ściśle kiełbaśnice. Podzieliłem w parki o długości ok 35cm.
polska3.jpg

Osadzać ok 12-24h w temp. 10 stopni.
Wędzić zimnym dymem 2 x przez dwa dni do uzyskania barwy żółtobrązowej.
Dosuszyć w pomieszczeniu o temp. 10-12 stopni.

Smacznego
http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Kie ... czyca.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

: 01 mar 2017, 20:56
autor: Zebi
Zrobiłem po raz pierwszy kiełbasę polska inspirując się przepisem Beiota. Odrobinę zmodyfikowałem przyprawy dając 1,5 g gorczycy (następnym razem będzie 2 albo i 2,5 g) no i zwiększyłem ilość czosnku do 2g/kg. Z braku czasu trochę krótsze i osadzanie i wędzenie. Nie mniej jednak efekt końcowy satysfakcjonujący :D
kiełbasa polska 3.JPG

Re: Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

: 01 mar 2017, 21:05
autor: tier
Przy takich kiełbasach osuszanie to nawet do 2 dni i wtedy kolor będzie odpowiedni. :D

Re: Kiełbasa polska wędzona z gorczycą

: 02 mar 2017, 8:50
autor: ArkoGdynia
Moja wygląda mniej więcej tak...

Kielbasa_polska.jpg


później ze dwa dni podsuszania i gotowa do konsumpcji.... ;)