Strona 1 z 2
Chleb z rzymskiego garnka
: 20 lis 2016, 12:08
autor: arkawroc
400g mąka pszenna 550, 200g mąka żytnia pełny przemiał, drożdże 35 g 500ml. wody, łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczka cukru. Drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z dodatkiem cukru . Wszystko wymieszane w misce, zostawione na noc na 14 godz. Po upływie tego czasu ciasto lekko przemieszane i pozostawione na 2 godz. po podwojeniu swojej objętości przełożone do dobrze nagrzanego garnka w piekarniku temp.240st.C, przykryte pokrywką . Pieczone przez 35 min. Następnie zdjęta została pokrywa żeby chleb się trochę przyrumienił przez ok 20 min.Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia , następnie chleb wyciągnąć z formy i wystudzić.
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 20 lis 2016, 15:22
autor: Ela K.
Piękny chlebek Arku
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 20 lis 2016, 17:09
autor: arkawroc
na taki wygląd chorowałem
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 20 lis 2016, 19:17
autor: Gonzo
arkawroc pisze:po podwojeniu swojej objętości przełożone do dobrze nagrzanego garnka w piekarniku temp.240st.C
Czy przed wygrzaniem garnka, moczysz go w wodzie ?
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 20 lis 2016, 20:47
autor: Roger
Jest pare zasad "obsługi" tego sprzętu między innymi to że zawsze moczymy przed użyciem, rozgrzewamy zawsze z piekarnikiem i nigdy gwałtownie nie zmieniamy temperatury ...
I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...
Mam garnek rzymski ale nigdy nie piekłem w nim chleba
Tapniete z GT-I9500
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 20 lis 2016, 22:31
autor: Gonzo
Roger pisze:I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...
No właśnie. A ten widać, że nie jest szkliwony od środka, więc według prawideł powinien być moczony. Ale poczekajmy na odpowiedz arkawroc , piekł to wie
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 21 lis 2016, 16:42
autor: arkawroc
Oczywiście wg instrukcji obsługi moczyłem 20 min. Aczkolwiek gdzieś indziej czytałem jak kobieta w ramach eksperymentu moczyła 2 garnki jednocześnie przy czym jednego 5 min a drugiego 20, efekt końcowy w chlebach był taki że ten z gara krócej moczonego był mniej spękany z wierzchu.
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 24 lis 2016, 16:10
autor: ZLeP
A jaka jest różnica pomiędzy chlebem pieczonym w brytfance a w garnku rzymskim?
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 24 lis 2016, 17:59
autor: Roger
Teoretycznie z garnka (moczonego wcześniej) powinien wyjść bardziej chrupiący ... i oczywiście taki garnek tak jak i gar żeliwny niweluje efekt wychłodzenia piekarnika przy wkładaniu ciasta bo długo utrzymuje ciepło
Tapniete z GT-I9500
Re: Chleb z rzymskiego garnka
: 24 lis 2016, 21:45
autor: ZLeP
Mam kamień do pizzy, następnym razem spróbuję na nim upiec. Jakaś namiastka pieca.