Strona 2 z 2

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 11:45
autor: tusiaczek
Zdjęcie kijowe... klasyfikacja jest jak najbardziej OK :mrgreen:
WP II 60/40, WP III z golonek, WP I czyściutkie :-)

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 13:35
autor: Sla100
No to sie fajna foto-relacja zapowiada :D :D Tusiaczku czekam na nastepne etapy i kibicuje !!!!!

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 21:46
autor: pis67
Sławek, ta dwójka to chuda jak diabli, to nie to, brak nośnika smaku..... :cool:

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 21:52
autor: Roger
Na zdjęciu wygląda jak chudsza tak 80/20 ale wierzę wytwórcy ze 60/40 ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 22:48
autor: tusiaczek
Zaraz tam tfurcy... :mrgreen: W Selgrozie zamówiłem na gotowo :mrgreen: Panowie zawsze ładnie wedle życzenia paczuszkę mnie robią... i nawet się znają 8-)

janpan pisze:Sławek, ta dwójka to chuda jak diabli, to nie to, brak nośnika smaku..... :cool:

Nie strasz... może cuś dodam... było pisać że tusta dwójka 8-)
Boczek? Podgardle? Tak z 1,5-2 kg?

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 09 gru 2016, 23:03
autor: pis67
Jałowcowa rytobłotna była tłuściutka - energetyczna.... :cool:

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 10 gru 2016, 12:25
autor: tusiaczek
No to nastąpiły małe zmiany... odjąłem trochę dwójki (pójdzie na jakąś mielonkę) a dodałem boczku bo akurat miałem.
Widać zryta jałowcowa jak to w naturze ewoluuje :mrgreen: Mam nadzieję że efekt końcowy będzie porównywalny do tej Piotrowej..

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 12 gru 2016, 19:56
autor: tusiaczek
No i jałowcowa się studzi...
Troszkę odstępstw od przepisu było bo skoro Mistrz Jan stwierdził że za dwójka za chuda to za chuda... z całości odjąłem 1,5 kg chudej dwójki a w to miejsce dałem boczek. Jedynkę mieliłem na szarpaku (nie mam sitka 20), dwójkę na 10 a trójkę dwa razy na 3 mm. Przyprawy zgodnie z przykazaniami. Odstępstwem było także że zamiast podpiekania parzyłem 30 minut w temp 75`C.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg


Do odłożonej dwójki dodałem także 0,5 kg boczki i machnąłem sobie mielonkę tyrolską :mrgreen:

333.jpg

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 12 gru 2016, 22:36
autor: pis67
To czekam na ocenę organoleptyczną, nie był bym sobą, gdybym nie napisał - parzona ? - nie robiłem tak jeszcze - można..... :cool: :ugeek:

Re: Kiełbasa jałowcowa Rytebłota 2016

: 12 gru 2016, 22:49
autor: tusiaczek
Smak bardzo dobry - nie tak dobry jak Twoja ale blisko...
Przekrój wstawię jutro bo teraz jakieś taki kiepskie zdjęcia z telefona wychodzą... 8-)