Adżika - pikantna pasta pomidorowa
Pasta świetnie nadaje się do mięs, ryb, zapiekanego pieczywa, podawanych zarówno na zimno jak i na gorąco.
Składniki:
-1 kg cebuli,
- 1 kg jabłek,
-1 kg marchwi,
- 1 kg papryki czerwonej słodkiej,
- 5 kg mięsistych pomidorów (np. odmiana Lima),
- 20 szt. papryki ostrej (ja dałam odmiany Rokita)
- 2 duże główki czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 0,5 szk. cukru,
- 2 szk. oleju
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Jabłka, marchew, cebulę i oczyszczoną z błon i pestek paprykę czerwoną przepuścić przez w szatkownicę do warzyw lub również zemleć w maszynce do mięsa. Paprykę ostrą oczyścić i również rozdrobnić w dowolny sposób. Paprykę ostrą można dawać w całości z białymi błonami i pestkami, ale trzeba pamiętać, że wówczas „moc” pasty wzrośnie.
- Wszystkie składniki wkładamy do gara, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż zacznie nabierać konsystencji pasty (czas gotowania zależy od mięsistości pomidorów, soczystości jabłek, itp.) - ok. 3 godz. Czosnek przepuszczony przez praskę, sól i cukier można włożyć pod koniec gotowania. Na końcu dodajemy również olej.
- Ugotowaną pastę zostawiamy do wystygnięcia, a następnie rozdrabniamy, np. blenderem.
- Wszystko ponownie zagotowujemy i gorącą pastę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie i odwracamy do góry dnem. (Najlepsze są słoiki niewielkich rozmiarów, np. te po musztardzie). Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne miejsce.
Smacznego
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2728 ... geNumber=5
Adżika
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda