Nie wiem gdzie, wstawiam tu
Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója
Solanka:
Woda – 1L
Sól – 8 dag
Wędzone w Borniaku.
Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.
Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.
Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.
Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.
W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.
Temp. osuszania 45-50st.C.
Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.
Temp wędzenia 50-55st.C.
Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły
Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.
Sery "Pilos" styl włoski
- Zbój Madej
- Posty: 34
- Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
- Lokalizacja: Lubomierz
Sery "Pilos" styl włoski
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Sery "Pilos" styl włoski
Zbóju a po co je moczyć jeszcze w solance ? Czyżby producent niedosolił ? Pytam, bo jak ktoś spożywa bez wędzenia, to chyba w solance nie trzyma przed konsumpcją.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Sery "Pilos" styl włoski
Hmmm czemu tak... No bo tak... [emoji6]
Niezależnie od chronologii na innym forum chyba pierwszy zacząłem wędzić pilosy typ włoski...
To standardowy biały twaróg ale robiony prawie jak bidna mozzarella... Prawie Krzysiu robi wielką różnicę...
W założeniu miał to być oscypek dla ubogich... wyszło co innego ale prosto i smacznie [emoji16]
Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka
Niezależnie od chronologii na innym forum chyba pierwszy zacząłem wędzić pilosy typ włoski...
To standardowy biały twaróg ale robiony prawie jak bidna mozzarella... Prawie Krzysiu robi wielką różnicę...
W założeniu miał to być oscypek dla ubogich... wyszło co innego ale prosto i smacznie [emoji16]
Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Sery "Pilos" styl włoski
To nie jest twaróg tylko coś w rodzaju ricotty (ser z serwatki) dlatego ma słodki smak i strukturę grudek.