Wiosna juz sie zaczela do majowego weekendu kilka dni tak wiec mam ogramna prozbe jak i propozycje o podzielenie sie recepturami i przepisami na kielbase grillowa Ja osobiscie jeszcze nie mam zadnego swojego przepisu wiec licze na wasze doswiadczenia !!!!!! Mam nadzieje ze uda sie zebrac kilka fajnych sprawdzonych receptur Milego griloowania 2018
Zapraszam !!!
Sla100
Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)
Moim Nr. 1 od lat jest "Chłopska Szczepana", tyle że robiona w takich krótszych "grillowych" odcinkach, jest najzwyczajniej mniam, mniam
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)
sverige2 pisze:Moim Nr. 1 od lat jest "Chłopska Szczepana", tyle że robiona w takich krótszych "grillowych" odcinkach, jest najzwyczajniej mniam, mniam
Sverige2 a masz recepture ??? albo linka ???
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)
Sylwek, tu masz linka do naszej zeszłorocznej grilowej "mamuciej" viewtopic.php?f=46&t=712&p=5291&hilit=kie%C5%82basa+zlotowa#p5291
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Kiełbasa Grillowa (nasze receptury)
Tak Sla100.
https://wedzeniedomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/
Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .
Pozdrawiam
https://wedzeniedomowe.pl/forum/topic/34 ... 5%82opska/
Przepis na 10 kg
mięso z karkówki 8kg
boczek 2kg
0,18kg soli (peklosoli)
3 łyżeczek pieprzu
10-15 ząbków czosnku
6 łyżek majeranku
2 łyżeczki cukru
jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.
Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bierzemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie
mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach
kiełbasa jest gotowa
Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.
Gwarantuję dobry smak .
Pozdrawiam