Wino z ryżu, zimowe

Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Wino z ryżu, zimowe

Post autor: rykocz »

Przepis Skrzycha (Kolegi z forum winiarskiego)

Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)

Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

Dla win słabszych należy zastosować odpowiednie drożdże oraz skorygować ilości wody, cukru i kwasku cytrynowego.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć do mniejszego dymiona (25l), części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze dosłodzić do smaku.
Po klarowaniu (ok. 2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: Anuś »

Przepis super :D mam balon, ale dużo mniejszy .. 15 l, może się pokuszę aby zrobić to wino, ale jestem kompletnie ''zielona '' w tworzeniu takich trunków jak ten. Co to jest matka drożdżowa ?
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: Piotruś pan »

Anuś, matkę drożdżową robisz tak: kupujesz drożdże winne odpowiedniego typu, wsypujesz do butelki, zalewasz słodkim kąmpotem lub sokiem,dodajesz pożywki kupionej razem z drożdżami.Otwór butelki zatykasz kłębkiem waty i odstawiasz w ciepłe miejsce, po 3 -4 dniach w butelce powinna pojawić się piana co świadczy o fermentacji płynu. I to jest gotowa matka drożdżowa którą wlewamy do gąsiora z nastawem.
Butelka powinna być napełniona do 3/4 pojemności.
Awatar użytkownika
maria.s
Posty: 13
Rejestracja: 17 lis 2016, 13:17

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: maria.s »

Witaj Anuś! Proszę bardzo masz lekturę https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=mat ... d%C5%BCowa :D
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: rykocz »

Anuś pisze:Przepis super :D mam balon, ale dużo mniejszy .. 15 l, może się pokuszę aby zrobić to wino, ale jestem kompletnie ''zielona '' w tworzeniu takich trunków jak ten. Co to jest matka drożdżowa ?


Mniejszy balon może być, zmienisz proporcje (przeliczysz)
Matka drożdżowa (MD) to taki zaczyn, albo też starter do fermentacji. Można namnażać w butelce tak jak opisał to "piotruś pan" albo zakupić drożdże
do wina suche, np FERMIVIN, FERMICRU VR5, itp.
Takie drożdże są praktycznie gotowe około 30 minut po uwodnieniu. Sypiesz proszek do szklanki z letnią wodą (około 20-22*C), można dodać szczyptę cukru.
Takie uwodnione drożdże wlewasz do balonu z nastawem ryżowym , zakołyszesz balonem, zeby sie wymieszało i to wsztstko. Oczywiście rurka z wodą.
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: Anuś »

Dziękuję Wszystkim za rady :D myślę, że po świętach zabiorę się za zrobienie tego trunku.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: Piotruś pan »

Tak sobie myślę, może nastawić to wino z ryżu (sake) a potem poddać je destylacji. Kiedyś dostałem od Japonki oryginalną sake (wino ryżowe) i nie byłem zachwycony, wino półsłodkie z nutą goryczki. Ale może moja wódka ryżowa była by smaczniejsza :D od tej którą piłem w koreańskiej restauracji. Smakowała jak nasz najgorszy bimber po pierwszym pedzeniu :cry:
Awatar użytkownika
ziezielony
Posty: 36
Rejestracja: 04 gru 2016, 16:57

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: ziezielony »

:) Zamiast w gąsiorze, wygodniej robić w wiadrze plastikowym na ferm burzliwą. Potem zlać w szkło.
Ryżu nie wyrzucać tylko ponownie zalać :)
Jeden ryż gnałem 4 albo 5 razy, rodzynki tylko świeże na dokładek :)
Szybko klaruje, fajnie czesze :mrgreen:
Awatar użytkownika
waldek
Posty: 48
Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: waldek »

Ziezielony - a kiedy zlac one do szkła - w którym momencie? i czy póżniej ten drugi nastaw jest już zaszczepiony drożdżami?
Awatar użytkownika
Bagno
Posty: 189
Rejestracja: 21 lut 2017, 17:50

Re: Wino z ryżu, zimowe

Post autor: Bagno »

Czy ktoś zrobił wino z w/w przepisu bez ryżu?
Odpowiedz

Wróć do „Wino”