Roger-owa ściągawka podstawowa
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Roger-owa ściągawka podstawowa
Kiedyś dawno ... dawno temu w odległej i rozległej krainie zwanej czasem internetem szukałem różnych informacji na temat wyrobu wędlin, peklowania, osłonek, wędzenia, przypraw etc ...
Wszystkie te informacje oczywiście można wyszukać ale w bardzo różnych miejscach i nie zawsze spójne dlatego ładnych parę lat temu zebrałem to sobie do kupy i zrobiłem taką małą "Ściągawkę" która mam nadzieję się wielu osobom przyda.
Upssss widzę że nie mogę wstawić pdf-a ... no cóż Adminie prześlę Ci to mailem i wstaw tutaj
Wszystkie te informacje oczywiście można wyszukać ale w bardzo różnych miejscach i nie zawsze spójne dlatego ładnych parę lat temu zebrałem to sobie do kupy i zrobiłem taką małą "Ściągawkę" która mam nadzieję się wielu osobom przyda.
Upssss widzę że nie mogę wstawić pdf-a ... no cóż Adminie prześlę Ci to mailem i wstaw tutaj
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
Dzieki Roger !!!!! Pobrano zapisano bedziemy sie stosowac !!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
Jutro powinienem skończyć ostateczną wersję gdzie dołożę jeszcze wedliny dojrzewające
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
No dobra jak obiecywałem tak i zrobiłem poniżej przeedytowana wersja ściągawki z czytelniejszymi tabelami, dodane między innymi informacje podstawowe na temat wędzarni, wyrobów dojrzewających oraz pasteryzacji/tyndalizacji / sterylizacji - myślę że to już chyba wszystko "w pigułce" - no może kiedyś dołożę chleby i podstawowe ciasta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- EL GREGOR
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
- robię tyle lat z tabeli Dziadka,biorę dane na 7-8 dni 1kg mięsa 48g peklosoli 0,4l wody i jeszcze nigdy nie było za słone (nikomu) ale każdy ma inną skalę słoności
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
Grzesiu ale przecież Ty peklujesz na sucho - przynajmniej tak czytam ...
Stężenie % objetościowe solanki w opisanym przez Ciebie przykładzie to 10,71% zatem blisko stosowanego przez większość 10% i im w tabeli dalej tym bliżej owej 10-i
Ale już przy 5-u dniach wg tabeli mamy 12,66% a przy 4-ech 13,42% co dla większości niestety nie jest progiem akceptowalnym bez moczenia
Stężenie % objetościowe solanki w opisanym przez Ciebie przykładzie to 10,71% zatem blisko stosowanego przez większość 10% i im w tabeli dalej tym bliżej owej 10-i
Ale już przy 5-u dniach wg tabeli mamy 12,66% a przy 4-ech 13,42% co dla większości niestety nie jest progiem akceptowalnym bez moczenia
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- EL GREGOR
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
na mokro pekluję dla dzieci i kobiet (dzisiaj właśnie tak peklowałem ) na sucho oczywiście też,kupiłem w Lidlu piersi z kaczki (peklowanie na sucho) ciekawe co z tego wyjdzie
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
Jak co wyjdzie jak złożysz dwie to klasyczny Pierśnik ... ostatnio chyba Leśniak tu wstawiał ten wyrób
Mam ... tu masz link:
Pierśnik Pałucki
Mam ... tu masz link:
Pierśnik Pałucki
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- EL GREGOR
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
dziękuję za pomysł,mam trzy piersi,dwie połączę a jedna będzie w samotności (za tydzień wędzenie)
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Roger-owa ściągawka podstawowa
To z tej jednej samotnej wyjdzie "Półkaczek wędzony"
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ