Żelatyna w roli głównej i nie tylko
- Krzysztof
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15
Żelatyna w roli głównej i nie tylko
Zakupiony surowiec:
-żołądki drobiowe 1kg
-groszek 1 puszka
-włoszczyzna młoda
-żelatyna
Żołądki peklowane 24h 20g/kg (50/50), następnie sparzone 20 minut w 80°. Miedzy czasie ugotowana włoszczyzna z czego pokrojona została marchewka. Z żołądków powykrawane twardsze części. Wszystko wymieszane i wsypane do osłonki barierowej. Z wywaru z warzyw przygotowujemy zalewę dodając trzykrotną ilość żelatyny jak w przepisie, doprawiamy octem, pieprzem i ewentualnie solą. Całość wyrobu sparzyłem jeszcze przez 30 minut w 80°. Następnie chłodzenie w zimnej wodzie i do lodówki.Wskazówki na przyszłość: peklowanie 36-48h, parzenie-gotowanie samych żołądków do zadowalającej miękkości
-żołądki drobiowe 1kg
-groszek 1 puszka
-włoszczyzna młoda
-żelatyna
Żołądki peklowane 24h 20g/kg (50/50), następnie sparzone 20 minut w 80°. Miedzy czasie ugotowana włoszczyzna z czego pokrojona została marchewka. Z żołądków powykrawane twardsze części. Wszystko wymieszane i wsypane do osłonki barierowej. Z wywaru z warzyw przygotowujemy zalewę dodając trzykrotną ilość żelatyny jak w przepisie, doprawiamy octem, pieprzem i ewentualnie solą. Całość wyrobu sparzyłem jeszcze przez 30 minut w 80°. Następnie chłodzenie w zimnej wodzie i do lodówki.Wskazówki na przyszłość: peklowanie 36-48h, parzenie-gotowanie samych żołądków do zadowalającej miękkości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
A jak to podajesz kroisz na plastry? jakiej grubosci ?
mam mieszane uczucia do czegos takiego,
robilam kiedys z samych warzyw ale wszystko sie sypalo i rozpadalo .
kroilam w plastry ok 2 cm
mam mieszane uczucia do czegos takiego,
robilam kiedys z samych warzyw ale wszystko sie sypalo i rozpadalo .
kroilam w plastry ok 2 cm
- Krzysztof
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
Witam @Electra serwowane to było na kanapki. Krojone na krajalnicy grubość ok 0,5cm. Wiadomo część groszku potrafiła uciec.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
Przy takich wyrobach trzeba dać dużo żelatyny do wywaru i będzie ok
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
dziekuje ja kroilam nozem ,moze dlatego sie rozpadalo.
Ta Twoja roladka bardzo apetycznie wyglada
Dalam duzo zelatyny ,az nawet za duzo chyba
Ta Twoja roladka bardzo apetycznie wyglada
Dalam duzo zelatyny ,az nawet za duzo chyba
- Krzysztof
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
@Electra tu viewtopic.php?f=96&t=264 wczorajsze wykonanie podobnego wyrobu. Krojone na krajalnicy, niektóre plastry poniżej 0,5cm
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
Swietnie wyglada ,napewno skozystam w przyszlosci z Twojego przepisu
- gaciok
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 sty 2017, 11:23
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
Dobre a co gdyby zamiast żelatyny dać skórki wp gotowane miksowane
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
To raczej wyrób nie będzie tak klarowny, wyjdzie coś w rodzaju salcesonu z warzywami, a tutaj chyba chodzi o klarowność
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Żołądki drobiowe w galarcie
Piekny przekroj piekne zdjecie piekny pomysl piekny przepis !!!!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester