Nie samymi wędlinami żyje człowiek. Czasem by się chciało na szybko domowego obiadku
No to proszę: (proporcje na słoik 345ml)
- mięso 200g (z udek kurczaka, indycze, wieprzowe, wołowina, kaczka, co tam komu wpadnie pod rękę)
- ryż 30g (można próbować z kaszą gryczaną)
- woda 30g
- przyprawy wg. uznania
- opcjonalnie warzywa (najlepiej sprawdza się marchewka z groszkiem)
W moim szybkowarze mieszczą się 4 słoiki, więc 800g mięsa kroję w kostkę, dodaję przyprawy i zostawiam na 2-3 godzinki.
120g ryżu lekko podsmażam z łyżką smalcu lub oleju kokosowego, zalewam 120g wrzącej wody i gotuję przez 4-5 minut.
Układam ciasno mięso w słoiku, na wierzch daję podgotowany ryż. W wersjach z dodatkiem warzyw używam słoików 440ml.
Proces sterylizacji odbywa się w temperaturze 121 stopni i trwa 45 minut.
Trwałość słoików bez warzyw (sam ryż i mięso) jest bardzo przyzwoita. Spokojnie wytrzymują kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.
Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- Donaldowa
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 lis 2017, 8:12
Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
Można prosić o jakieś konkretne przepisy głównie chodzi o przyprawianie mięsa ,albo na całe gotowe słoiki .
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
Na pierwszą próbę proponuję wersję uproszczoną:
na słoik typu V 346ml
- podudzia z kurczaka 175g
- ryż (suchy) 25g
- woda 25ml
- sos sojowy 2ml
- przyprawa Kamis do kurczaka Złocista 3g
- papryka ostra 0,25g
- sól 1g
Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do słoików zostawiając 2-3cm wolnego. Sterylizujemy 45 minut w temp 121 stopni.
na słoik typu V 346ml
- podudzia z kurczaka 175g
- ryż (suchy) 25g
- woda 25ml
- sos sojowy 2ml
- przyprawa Kamis do kurczaka Złocista 3g
- papryka ostra 0,25g
- sól 1g
Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do słoików zostawiając 2-3cm wolnego. Sterylizujemy 45 minut w temp 121 stopni.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
Maad pisze:Sterylizujemy 45 minut w temp 121 stopni.
Sterylizacja rozumiem w celu trwałości? A jak ktoś nie ma szybkowara to czy można przynajmniej dwukrotnie dzień po dniu gotować (przy obecnych temperaturach zewnętrznych myślę, że powinno wystarczyć) ? Pierwszy dzień np. te 45 minut a drugi powiedzmy 30. Teoreytcznie w każdym gospodarstwie powinien być szybkowar ale jak ktoś robi większą ilość i posiada dużo większy garnek od szybkowara to poza tym, że musi się dwa razy przybierać do gotowania (dzień po dniu) to wyjdzie na jedno bo nie musi np. czterokrotnie sterylizować w szybkowarze. No i jeszcze chyba jest kwestia możliwej mniejszej straty słoików bo przy sterylizacji potrafią pęknąć. Jak myślicie ?
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
Dwukrotna pasteryzacja jest spoko, tylko lepiej przechowywać potem w chłodnym miejscu.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- michaslaska
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 kwie 2017, 14:03
Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
A czy mozna prosić o przepis na gulasz ?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konserwy słoikowe obiadowe z szybkowara
Ja myślę że gulasz to już gotowy, doprawiony trzeba załadować do słoików + kasza ugotowana aldente + na wierzch jakieś buraczki albo surówkę z kapusty kiszonej. I sterylizujesz albo tyndalizujesz.