Cepeliny vel kartacze.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Cepeliny vel kartacze.
2 kg ziemniaków
2 jaja
sól
farsz:
40 dkg wołowiny
20 dkg wieprzowiny
1 cebula
1 jajo
czosnek, sól , pieprz,boczek, śmietana
Przygotować farsz. Mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, jajo , doprawić solą i pieprzem - wymieszać, odstawić.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, soku nie wylewać poczekać aż na dno naczynia osiądzie skrobia i dodać ją do ziemniaków.
0,5 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do startych, dodać 2 jaja, posolić i wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać farsz , zlepić brzegi i formować podłużne kluchy. Gotować na średnim ogniu w osolonej wodzie ok. 30 min. Podawać polane skwarkami z boczku a na to kleks kwaśnej śmietany.
Nasza rodzinna potrawa, na każdym zjeździe cepeliny musiały być
2 jaja
sól
farsz:
40 dkg wołowiny
20 dkg wieprzowiny
1 cebula
1 jajo
czosnek, sól , pieprz,boczek, śmietana
Przygotować farsz. Mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, jajo , doprawić solą i pieprzem - wymieszać, odstawić.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, soku nie wylewać poczekać aż na dno naczynia osiądzie skrobia i dodać ją do ziemniaków.
0,5 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do startych, dodać 2 jaja, posolić i wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać farsz , zlepić brzegi i formować podłużne kluchy. Gotować na średnim ogniu w osolonej wodzie ok. 30 min. Podawać polane skwarkami z boczku a na to kleks kwaśnej śmietany.
Nasza rodzinna potrawa, na każdym zjeździe cepeliny musiały być
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Cepeliny vel kartacze.
Takie prawdziwe, to podobno z mięsem siekanym. Dla mnie lepsze są z mielonym i żeby było takie wilgotniejsze, znaczy tłustsze trochę
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Cepeliny vel kartacze.
Babcia moja śp. czasami robiła farsz z gotowanego mięsa i mówiła że z " letkiego" między innymi z płucek wp. oczywiście mięso mielone.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Cepeliny vel kartacze.
Piotruś pan pisze:Babcia moja śp. czasami robiła farsz z gotowanego mięsa i mówiła że z " letkiego" między innymi z płucek wp. oczywiście mięso mielone.
Moja babcia też robiła taki farsz i wg mnie były najlepsze
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Cepeliny vel kartacze.
Oj to chyba wszystkie babcie tak robiły ... moja taki farsz robiła też do pierogów ale powiem szczerze farsz z samych "dudków" to nie moja bajka smakowa
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Cepeliny vel kartacze.
Z tego co pamiętam to Babcia dodawała "dudy" do innych mięs, podejrzewam, po to aby rozpulchnić masę mięsną.
A jeżeli chodzi o pierożki z mięsem, to kiedyś wpadłem na pomysł żeby farsz (wołowinę) mięsny wymieszać z kaszą jęczmienną i to było to. Żona moja jak robi pierogi, to wyglądają jak piłeczki z falbanką, a to niestety zatyka.
A później się dziwi że muszę popijać .
A jeżeli chodzi o pierożki z mięsem, to kiedyś wpadłem na pomysł żeby farsz (wołowinę) mięsny wymieszać z kaszą jęczmienną i to było to. Żona moja jak robi pierogi, to wyglądają jak piłeczki z falbanką, a to niestety zatyka.
A później się dziwi że muszę popijać .
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Cepeliny vel kartacze.
Taki mieszany mięso i dudy to Ok ... kasza jako spulchniacz do mielonego to stary dobry patent ... można też dać soczewicę albo ciecierzycę tylko wtedy nie dajemy żadnych namoczonych bułek
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Cepeliny vel kartacze.
Mówię do żony: zachciało mi się cepelinów, ona na to - to sobie zrób.
To sobie zrobiłem.
To sobie zrobiłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Cepeliny vel kartacze.
No ładne jadłbym